“Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam” diyen Bediüzzaman"ın “Her hayrın başı bismillahtır, biz dahi onunla başlarız” vurgusunun sıkça yapıldığı Hür Adam yarın tüm Türkiye"de vizyona giriyor.

Günlerdir tartışması yapılan, gazetelere bile manşet olan Ahmet Çelik'in senaryosunu yazıp Mehmet Tanrısever'in yönettiği “Hür Adam Said Nursi” filminin galası önceki akşam yapıldı. Yarın tüm Türkiye"de vizyona girecek olan filmin Türker İnanoğlu Maslak Show Center (TİM)'da yapılan galasına 2 bini aşkın kişi katıldı. Üsdat Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatının anlatıldığı filmin galasına iş, siyaset ve sanat dünyasından çok sayıda davetlinin yanı sıra Bediüzzaman Said Nursi'nin talebeleri Mehmmet Kutlular, Abdullah Yeğin ve Abdülkadir Badıllı gibi isimler de katıldı. Filmin gala gösteriminde önce Ulusal Parti üyesi bir grup TİM Show Center önünde filme yönelik protesto eyleminde bulundu. Protesto girişimi salonda da sürdü. 2 bin kişilik salonun balkon kısmında protesto gösterisi yapmak isteyen iki provokatör, salondakilerin alkışları nedeniyle seslerini duyuramadan güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkarıldı.

“DEMEK Kİ FİLM BİR ŞEYLER ANLATIYOR”

Filmin yapımcısı Mehmet Tanrısever, gala öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayarak, "Filmin tartışılması hoşuma gidiyor. Demek film bir şey anlatıyor ki kalkmış birileri protesto ediyor, tartışıyor” dedi. Filmde Said Nursi'yi canlandıran baş rol oyuncusu Mürşit Ağa Bağ ise, ilk zamanlarda rolü canlandırmakta zorlandığını, ancak zamanla alıştığını söyledi. Titiz bir çalışmayla çekimleri sonuçlandırdıklarını belirten Bağ, filmin beğenilmesini gönülden arzu ettiğini ifade etti. İki saati aşkın süren filmde izleyiciler duygu seline boğulurken, film gösterim sırasında sık sık alkışlandı.

YARIN GÖSTERİME GİRİYOR

Film, hayatı iman hakikatlerini anlatmakla geçen Bediüzzaman"nın hayat mücadelesini, ''Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam'' sözünden yola çıkarak anlatıyor. Dramatik biyografi olarak hazırlanan filmde, Said Nursi'nin, Eski Said-Yeni Said ve üçüncü Said olarak bilinen üç dönemi perdeye yansıtılıyor. Film, Said Nursi'nin mücadelesine başladığı yıllarda, sürgün olarak gönderildiği küçücük bir belde olan Isparta Barla'dan başlayarak bütün dünyaya yayılan eserlerinin zorlu yolculuğundan kesitler taşıyor. Bugüne kadar pek çok ilmi ve edebi çalışmaya konu olan Bediüzzaman'ın hayatı, merak edilen ve karanlıkta kalan birçok yanıyla da filmde yer alıyor.

Tüm Türkiye'de yarın vizyona girecek film, 13 Ocak"ta da Almanya, Hollanda, Avusturya, Belçika, İsviçre, Fransa, İngiltere ve Danimarka'da izleyiciyle buluşacak.