Denetimli Serbestlik Uygulamasında iki yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olup da hükümlülük süresinin yanı sıra iyi halle geçirenlerin mahkumiyet sürelerinin kalan süresinin yarısında kamu alanlarında çalışma kararı verilebildiği gibi, 65 yaş üzerinde olan hükümlü yaşlılar için konutta infaz kararı da verilebiliyor. Denetimli Serbestlik uygulaması, öncelikli olarak suçluların tekrar suç işlemelerini önlemek ve topluma kazandırılmasını amaçlarken; suçluların sosyal uyumları için sosyolog, psikolog gibi konunun uzmanlarınca yardımlarda yapılıyor.

Cumhuriyet Başsavcılığı"na bağlı olarak Söke"nin yanında Kuşadası ve Didim"e de hizmet veren Söke Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü çalışmalarına aralıksız devam ederken; bugüne kadar bölgede 50 civarında infaz uygulaması yapıldı. Kamu yararına çalışma, ev hapsi gibi modern cezalara ağaç dikme cezası yeni eklenen cezalardan biri oldu. Hapis cezalarına alternatif olarak uygulanan cezalardan en faydalısı olarak nitelendirilebilecek olan ağaç dikme cezası, geçmiş yıllarda yanan ve ağaç eksikliği bulunan alanlarda uygulanacak. Son dönemde Söke merkezde Adliye Sarayı bahçesi, Güllübahçe ve Davutlar beldelerinde bu ceza hükümlülere uygulatıldı.

Söke Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü denetiminde kullanmak üzere uyuşturucu ve uyarıcı madde satın almak, eşe ve altsoya kasten yaralama, askerden bakaya kalmak gibi suçlardan bazı hükümlülere verilen kamusal alanların ağaçlandırılması cezası başarı ile uygulanıyor. Ağaç dikme cezasının uygulanması için Orman İşletme Şefliği"nden destek alınırken; ağaç dikim cezalarında fıstık çamı fidanlarının dikildiği öğrenildi./iha