Erdoğan, "Daha da gelmem" sözünü şahsı için söylediğini belirtmesine karşın bakanlardan Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek"in de katılmayacağı netleşti.

İSVİÇRE"nin Davos Kasabası"nda her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve "Davos Zirvesi" olarak da isimlendirilen Dünya Ekonomi Forumu"na bu yıl Türkiye"den resmi katılım olmayacak. Geçen yıl 96 ülkeden 2 bin 500 katılımcı ve 41 devlet ve hükümet başkanının katıldığı zirveye, "one minute" krizi ile damgasını vuran Başbakan Tayyip Erdoğan"ın "daha da gelmem" kararı Ankara"da yayıldı. Davos"taki toplantılar 27-31 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek.
Başbakan: Tavrım şahsi
Başbakan Erdoğan, geçen yıl “Gazze: Ortadoğu"da Barış Modeli” isimli oturuma konuşmacı olarak katılırken, burada İsrail Cumhurbaşkanı Peres"le tartışmaya girmiş ve oturumu yöneten moderatörün kendisine yeterli süre vermemesine tepki göstererek toplantıyı terk etmişti. Bunun hemen ardından “Daha da Davos"a gitmem” diyerek tavrını o tarihte belli eden Erdoğan, toplantıların yıl dönümünde “Davos"a gidecek misiniz” sorusuna, şu yanıtı verdi: “Bizim ağzımızdan söz bir kere çıkar. Biz dedik ki, tabii bunu ben şahsım için söyledim, "Ben bir daha gelmeyeceğim." Bitmiştir o iş. Ben bir daha oraya demek ki gitmem” ifadesiyle gitmeyeceğini yineledi.”
"Gideceğim" diyen yok
Erdoğan, “şahsı” için konuştuğunu vurgulamasına karşın, şu ana kadar hükümetten “Davos"a gideceğim” diyen çıkmadı. İlk olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Davos"a gitmeyeceğini açıkladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında Davos Zirvesi"ne katılmayı düşündüğünü belirterek, “Davos özellikle yatırımcıları çekmek açısından önemli bir uluslararası platform” demişti. Ancak, toplantıya katılacağını duyuran tek isim olan Şimşek, dün düzenlediği basın toplantısında ise kararını değiştirdiğini ve Davos"a gitmeyeceğini açıkladı.
Şimşek: Program değişti
Şimşek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan"ın Davos"a gitmeme kararı aldığının hatırlatılarak, “Sizin programınızda bir değişiklik var mı” sorusuna şu yanıtı verdi: “Aslında normalde ben bu hafta başında Londra"ya gidecektim arkasından New York"a gidecek, yatırımcılarla biraraya gelecektim ama Başbakanımızın benim KEK Eşbaşkanı olduğum bir iki ülkeye ziyareti var, kendilerine eşlik edeceğim. Bununla ilgili program değişiklikleri yaşanabiliyor. Davos"u da bu çerçevede almakta fayda var, dolayısıyla ben de Davos"a gitmeyeceğim.”

Türkiye"yi özel sektör temsil edecek

DÜNYA Ekonomik Forumu kış toplantıları bu yıl Davos ve ona çok yakın bir tatil kasabası olan Klosters"te yapılacak. Teması “Dünyanın Durumunu İyileştirmek: Yeniden Düşün, Tasarla ve İnşa et” olarak belirlenen bu yılki toplantıların açılışı, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından gerçekleştirilecek. Zirveye 96 ülkeden, 2 bin 500 kişinin katılımı beklenirken, Türkiye"yi de özel sektörün temsil etmesi bekleniyor. Ankara"nın tavrından etkilenen olanlar olabileceği de belirtilmekle birlikte, şimdilik katılımcılar listesinde şu isimler yer alıyor: “Hüsnü Özyeğin, Tuncay Özilhan, Ziya Akkurt, Aziz Zapsu, Cüneyd Zapsu, Agah Uğur, Mehmet Ali Yalçındağ, Hanzade Doğan Boyner, Ferit Şahent, Hüsnü Akhan, Süleyman Sözen, Aclan Acar, Erdal Karamercan, Ergun Özen, Mücahit Ören, Paul Doany, Süreyya Ciliv, Koray Öztürkler ve Feyhan Yaşar.”

Yılmaz"ın programında henüz yok

HER yıl zirveye katılan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz"ın da davet almasına karşın henüz programında Davos"a katılım öngörülmüyor. Yılmaz için şimdilik ibrenin gitmemekten yana olduğu, bu kararını önümüzdeki hafta netleştireceği öğrenildi. Yetkililer, diplomasi gereği sonradan bazı bakanların değişiklik yapabileceğini belirtiler.

21 yıldan sonra ilk kez Başbakan gitmiyor

BU yıl 40"ıncısı düzenlenecek olan Dünya Ekonomik Forumu"na Türkiye 21 yıldır katılıyor. 1988 yılında Türkiye"nin dönemin Başbakanı Turgut Özal ile tanıdığı zirve, ilk defa Türkiye"den bir Başbakanı ağırlamayacak. Dünya Ekonomi Forumu yönetimi, 2010 Zirvesi"ne katılacak isimleri 20 Ocak"ta düzenlenecek basın toplantısında açıklayacak. hürriyet