Hükümet, küresel krizin etkisiyle üretim ve ihracatta kayıp yaşayan otomotiv sektörünü hareketlendirmek için hurda araç sahiplerinin vergi borçlarının ödenmesine kolaylık getirmeye hazırlanıyor.
Milliyet gazetesinden GÜLÇİN ÜSTÜN'ün haberi:

Bu kapsamda hazırlanan düzenlemeyle 20 yaşını dolduran hurda araçların toplanması, buna karşılık araç sahiplerinin biriken motorlu taşıtlar vergisi borcunun silinmesi planlanıyor. Böylece aracını elden çıkaranların piyasadaki talebi yükseltmesi bekleniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, otomotiv sektöründeki durgunluğu aşmak için hurda araç indirimi üzerinde bir çalışma yürüttüklerini açıklamıştı.

Maliye Bakanlığı, söz konusu uygulamaya ilişkin bir taslak hazırladı. Önümüzdeki hafta Başbakanlığa gönderilmesi planlanan düzenleme, mevcut haliyle yasalaşırsa, hurda araç sahipleri vergi borcundan kurtulacak.

Düzenlemeye göre, 20 yaşını dolduran araçların motorlu taşıtlar vergisi silinecek. Söz konusu borca karşılık alınacak hurda araçlar ise il özel idarelerinde toplanarak imha edilecek. Taslağa göre, aracın değerinin vergi borcunu karşılayıp karşılamayacağına bakılmayacak. Yani hurda araç sahibi hem vergi borcundan kurtulacak hem de elindeki aracı değerinin üzerinde bir fiyatla elden çıkarmış olacak.

Kayıp araca indirim

Üzerinde çalışılan taslak kapsamında, fiilen mevcut bulunmayan 20 yaşını doldurmuş araçların borcu için de indirime gidilmesi öngörülüyor. Hurda olarak teslim edilmeyen araçların motorlu taşıtlar vergi borcu sıfırlanmayacak. Maliye bu kapsama giren araçlar için başvuranların, birikmiş motorlu taşıtlar vergisi borcunun dörtte birini ödemesini isteyecek. Borcun geri kalanı faiziyle birlikte silinecek.

Daha önce uygulanan hurda araç indirimi 2003"te başlamıştı. 2003 sonuna kadar, 20 yaşını doldurmuş araç sahiplerine yeni araç alımında 3 bin 500 YTL indirim uygulanmıştı.

Sektör "sessiz ve hızlı" destek istiyor

Otomotiv, krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında. İç piyasada satışlar geçen yıla göre yüzde 58"lere varan oranda daralıyor, ihracat yüzde 40"a yaklaşan oranda düşüyor. Oto üreticileri ile yan sanayi firmaları sık sık üretimlerine ara vermek zorunda kalıyor.

Sektör temsilcileri bir yandan hükümetten ÖTV erteleme, ÖTV indirimi, hurda indirimi gibi önlemler isterken diğer yandan bu önlemlerin çok fazla dillendirilmeden hızlı bir şekilde alınması gerektiği görüşünü taşıyor. Gerekçeleri, önlem planları duyulduktan sonra önlem hayata geçinceye kadar tüketici talebinin daha da düşmesi.