Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan ve uzun süredir devam eden Bakanlar Kurulu toplantısında çalışamalar sona erdi. Uzun zaman sonra toplantı sonrası açıklama yapılmayacak ve Başbakan Davutoğlu, yeni İç Güvenlik Tasarısı'nı yarın açıklayacak.

HÜKÜMETİN UZUN MESAİSİ

Bakanlar Kurulu toplantısı saat 14.30'da başladı, gece boyu devam etti. Başbakanlık kaynakları, toplantının gündeminin İç Güvenlik Yasa Tasarısı olduğunu, tasarının salı günü Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanacağını söyledi. Bakanlar Kurulu toplantısının en erken saat 23.00'te sona erdi.

UZUN ZAMAN SONRA BİR İLK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Kobani'ye saldıran IŞİD'le PYD arasındaki çatışmaların sürdüğü Kobani'ye peşmergenin destek için geçişine yardımcı olduklarını söylemişti. Dışişleri kaynakları da Türk topraklarından Kobani'ye silah ve peşmerge geçişinin pazar akşam itibariyle başladığını açıkladı. Amerika da pazar gecesi PYD güçlerine havadan askeri yardımı yaptı. Bu gelişmelerin ardından detaylı açıklama için Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası, Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın yapacağı basın toplantısı bekleniyordu. Ancak uzun zaman sonra ilk kez Bakanlar Kurulu'nun ardından da bir açıklama olmayacağı belirtildi.

KOBANİ EYLEMLERİ SONRASI GÜNDEME GELDİ

Hükümet, 36 kişinin öldüğü Kobani'ye destek eylemleri sırasında çıkan olayların ardından bir güvenlik paketi hazırlamaya karar verdi. Toplumsal olaylarda polisin müdahale yetkilerini arttıracağı duyurulan paketle ilgili planları İçişleri Bakanlığı'nda aldığı brifingin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu açıklamıştı. Buna göre; molotof bomba sayılacak, gösterilerde maske ile yüzünü kapatanlar anında gözaltına alınacak.

Davutoğlu sözkonusu reformun "polisiye tedbirler paketi" olmadığını söyledi. AB ve Dünya standartlarında önlemler getirileceğini belirten Davutoğlu "Suç işleyenin de, işlediği suç da yanına kâr kalmamalı. Aksi takdirde insanları suça teşvik etmiş oluruz" dedi.

ALMAN TİPİ GÜVENLİK MODELİ

Geçen haftaki Bakanlar Kurulu'nda konu gündeme geldi. Toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Kapsamlı iç güvenlik reformunda özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bu durum nasıl karşılanmaktadır ve belki de bir Almanya önceliğine öncelik vermek suretiyle oradaki uygulamaları, oradaki yetkileri belki esas alabilecek, Türkiye özeline uygulanabilecek bir noktaya getirmek üzere çalışmalara devam edilmesi kararı da verilmiş oldu" demişti.