Ekren, Başbakanlık"ta düzenlediği basın toplantısında, 2009 Programı"nı anlattı. Programın amacının küresel krizden etkilenmemek değil, daha çok hasar minimizasyonu yaparak Türkiye"nin geleceğini şekillendirecek temel göstergelerin fazla etkilenmemesini sağlamak olduğunu kaydeden Ekren, yapısal reformların bu süreçte daha çok önem kazandığını vurguladı.

2009 Programı"nda büyüme hariç tem makro hedeflerin Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan"dan alındığını ifade eden Ekren, büyüme oranının yüzde 5 yerine yüzde 4 olarak alındığını belirtti. Program ile vermek istedikleri mesajın ekonomi yönetiminin rol ve fonksiyonu bakımından makro istikrarı ve finansal istikrarı korumak olduğunu vurgulayan Ekren, bütçe disiplininin Maastricht kriterlerinin altında kalacak biçimde süreceğini, bunun da örtülü mali kural uygulandığının göstergesi olduğunu söyledi.

-KAMU 37.5 MİLYAR YTL YATIRIM YAPACAK-

Büyümenin halen olduğu gibi özel sektör yatırım ile devam etmesini amaçladıklarını belirten Ekren, “Ama kamu da, mali disiplini bozmadan, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu özel konjonktürden geçmesi için en önemli araç olarak görüyoruz” dedi.

Kamunun, Türkiye"nin karşılaştığı arz şoklarına cevap vermesini sağlayacak projeler için yatırım yapacağını ifade eden Ekren, temel arz şoklarının gıda ve enerjiden geldiğini anımsattı. Enflasyonda gıdanın yüzde 30, enerjinin de yüzde 30"a yakın pay sahibi olduğunu vurgulayan Ekren, bu noktada GAP"ın çok önemli olduğunu vurguladı.

Temel kamu yatırımlarının 2008 yılına göre 2009 yılında yüzde 46 artacağını belirten Ekren, KİT yatırımlarının yüzde 32 artış ile 3.2 milyar YTL"den 4.3 milyar YTL"ye çıkarıldığını, kamu sabit sermaye yatırımlarının yüzde 36.1 artışla 17.1 milyar YTL"den 23.3 milyar YTL"ye yükseltildiğini kaydetti. Kamu sabit sermaye yatırımlarında önceliğin tarım, enerji, ulaştırma, eğitim, sağlık ve sosyal sektörlere verileceğini anlatan Ekren, yerel yönetimlerin dahil olduğu genişletilmiş kamu yatırımlarının da yüzde 30.5 artışla 30.5 milyar YTL"den 37.5 milyar YTL"ye çıktığını ifade etti.

GAP, KAP, KOP gibi bölgesel kalkınma projeleri başta olmak üzere kamu yatırım harcamalarında esneklik getirdiklerini belirten Ekren, buna karşın, kamu kuruluşlarının ekonomik sonuç doğuracak tüm eylemlerini Ekonomi Koordinasyon Kuruluna sunmak zorunda olacaklarını söyledi.

-MALİ KURAL KISA SÜRE İÇİNDE AÇIKLANACAK-

Ekonomide çıpa olacak mali kuralın belirlenmekte olduğunu belirten Ekren, hangi göstergelerle mali kuralın belirleneceği, alt ve üst limitlerinin ne olacağını ve yıllar içinde hangi trendi izleyeceğini çok kısa süre içinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile belirleyecek kamuoyuna duyuracaklarını bildirdi.

IMF ve Dünya Bankası"nın 2009"da İstanbul"da yapacakları toplantı çerçevesinde İstanbul"un finans merkezi haline getirilmesi için oluşturulacak strateji belgesinin kamuoyu ile paylaşılacağını ifade eden Ekren, kamunun çeşitli alanlarında yapılacak çalışmalar arasında Türk Uzay Kurumunun kurulmasının bulunduğunu söyledi.
VATAN