Toplantı öncesi Bakanlar Kurulu tarafından açıklanan yağlı tohumlar destekleme primi rakamlarına değinen Posacı, bu ürünlerden pamuk ve mısıra verilen destek miktarının yetersiz olduğunu iddia etti. Aydın Ziraat Odası Meclis Salonu'nda yapılan toplantıya Posacı ile birlikte ilçe ziraat odası başkanları katıldı.
Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini açıklayan Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı; Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından 2007 yılı ürünü destekleme prim miktarlarının kilogram başına kütlü pamuk için 29 YKr, gene pamukta sertifikalı tohumluk ile birlikte 34,8 YKr, yağlık ayçiçeği için 20 YKr, soya fasulyesi için 22 YKr, gene soya fasulyesinde sertifikalı tohumluk ile birlikte 26,4 YKr, kanola için 22 YKr, dane mısır için 2 YKr, aspir için 22 YKr ve Zeytinyağı için 20 YKr olarak belirlendiğini söyledi. Bölge çiftçisini en çok ilgilendirenin pamuk, mısır ve zeytinyağı desteği olduğunu belirten Posacı, "2007 ürünü pamuğa verilen destek 2006 yılı ürününe verilen destek miktarında kalmış, mısır ürününde ise oldukça aşağıya çekilmiştir. Geçtiğimiz yıl kuraklıkla birlikte tüm ürünlerde yüzde 30-70'lere varan oranda ürün kaybı yaşandı.
Normal üretim şartlarında oluşan ürün fiyatları ile girdi maliyetlerini dahi karşılayamayan üreticinin kuraklık ve yetersiz sulamanın etkisiyle uğradığı verim kaybı ve zararın altından kalkması hiç mümkün olmayacak. Uygulanan yanlış destekleme politikaları ve ilgisizlik sonucu, 2002 yılından itibaren bölgemizde pamuk ekim alanları daraldı ve 90 bin hektarlardan 50 bin hektarlara kadar geriledi. Bu da, kurulu tekstil sanayimizin hammaddesi olan pamukta daha çok dışa bağımlı kalınacağı ve büyük bir döviz harcanacağını göstermekte.
Mısır ürününe verilen pirim miktarının 6,7 YKr' tan 2 YKr' a indirilmesi de çok düşündürücü. Mısır açığı olan ülkemizde üretimin teşvik edilmemesi ve yeterli primle desteklenmemesi çelişki oluşturuyor. Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından açıklanan prim miktarlarının, yaşadığımız kuraklık ve sonuçları, oluşan maliyetler dikkate alınarak yükseltilmesi gerekmekte" dedi.
Aydın Desteklenecek Ürün Tespit Komisyonu'nun Aydın Valisi Mustafa Malay başkanlığında bugün toplandığını açıklatan Rıza Posacı, toplantının sonunda destekleme primlerinin tespiti ve ödenmesi sırasında dikkate alınacak ürün miktarlarının belirlendiğini ifade etti. Rakamların belirlenmesi sırasında zaman zaman tartışmaların yaşandığını kaydeden Posacı, "En büyük sıkıntıyı pamuk miktarının belirlenmesi sırasında yaşadık. Ama Sayın Valimizin devreye girmesiyle dekar başına desteklenecek pamuk miktarı 475 kilogram olarak belirlendi. Diğer ürünlerden ise mısırda bin 200 kilogram, ayçiçeğinde 300 kilogram ve zeytinyağında ise yok yılı olduğu için 70 kilogram olarak tespit edildi. Yaşanan kuraklık nedeniyle desteklenecek ürün miktarları biraz geri çekildi. Geçtiğimiz yıl bu rakamlar; pamukta 600 kilogram, mısırda bin 400 kilogram, ayçiçeğinde 350 kilogram ve zeytinyağında ise var yılı olduğu için 200 kilogramdı" diye konuştu.