ADALET Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ertuğrul Günay´ın Ergenekon değerlendirmesine yanıt verdi, ``Ben Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili bir değerlendirme yapsam herhalde o da bunu şık bulmaz. O halde birbirimizin görüşlerine saygı duymalıyız. Ancak eleştirdiği konu yargısal bir konudur, yargı faaliyetleri ile ilgili bir konudur'' dedi.

Bakan Şahin, Yargı Teşkilatı Toplantısı 2009'un çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bakan Şahin, toplantının basına kapalı olmasının nedenini soran gazetecilere, bu tür toplantıları daha önce Antalya'da yaptıklarını ve toplantıların hep basına kapalı olarak gerçekleştiğini söyledi. Bakanlar Kurulu toplantısı nedeniyle Ankara'ya dönmek zorunda olduğunu belirten Bakan Şahin, gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Mehmet Haberal´ı ziyaret eden Mesut Yılmaz´ın bugün basında yeralan ``yargının siyasallaştığı'' yönündeki açıklamalarından yola çıkan bir gazetecinin, yargının siyasallaştığı eleştirilerini hatırlattığı Şahin bu tür beyanları talihsiz beyanlar olarak gördüğünü söyledi. Bir kişinin tutuklanıp tutuklanmayacağına siyasilerin karar vermediğini belirten Bakan Şahin, şöyle dedi:

``Yani şu anda Türkiye'de faaliyette bulunan, açık olan 385 ceza infaz kurumunun dünkü tarih itibariyle 40.129 tutuklu var. Bu tutuklulardan hiç birinin tutuklama kararını siyasetçiler vermemiştir. Bunlar tamamen yargı organlarımızın vermiş olduğu kararlar sonucu tutuklu hale gelmişlerdir. Herhangi bir tutukluyu ziyarete gittikten sonra (efendim yargı siyasallaşmıştır) demek bu tutuklunun tutuklanmasının nedeni siyasi iktidardır, siyasilerdir demektir. Yargı bir kişinin tutuklanıp tutuklanmayacağını, 40.129 kişinin şu anda cezaevinde tutuklu ise bunların kararını siyasiler mi verdi? Böyle bir talihsiz beyan olabilir mi?''

Bakan Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Ergenekon soruşturmasını eleştirdiğini buna nasıl baktığını sorması üzerine de aynı kabinede görev yaptığı bir Bakan'ın açıklamaları ile ilgili değerlendirme yapmayı pek şık bulmadığını ancak konuşulan konunun yargı ile igili olduğunu belirtti, şöyle devam etti:

``Ben Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili bir değerlendirme yapsam herhalde o da bunu şık bulmaz. O halde birbirimizin görüşlerine saygı duymalıyız. Ancak eleştirdiği konu yargısal bir konudur, yargı faaliyetleri ile ilgili bir konudur. Bilindiği gibi bağımsız yargı organlarımız, Anayasa, yasa ve hukuka uygun olarak vicdanları ile harekte ederler. Yanlış olabilir mi? Gerek soruşturma, gerek koğuşturma evrelerinde bir takım hatalar yapılabilir mi? Yapılabilir. Ancak bunun düzeltilmesinin yolu da yine yargı içinde olacaktır. O bakımdan bağımsız ve tarafsız yargının faaliyetleri konusunda fikir beyan ederken hepimiz çok dikkatli ve özenli davranmalıyız. Yargıyı yıpratacak veya kamuoyu nezninde onun tarafsızlığına gölge düşürecek beyanlardan mümkün olduğunca kaçınmak durumundayız. Çünkü yargı hepimize gereklidir, lazımdır. Yargı mensuplarımız büyük bir özveri ile ellerinden geldiği kadar adaletin tevcellisi için gayret sarf ediyorlar onlara hepimiz yardımcı olmalıyız diye düşünüyorum.''

Bakan Şahin, daha sonra otelden ayrılarak Ankara'ya gitmek üzere Adnan Menderes Havaalanı'na gitti.

Milliyet