2011 Mali Yılı bütçesinin görüşmeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu"nda başladı. Komisyonda bugün bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler yapılıyor. CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek"in Maliye Bakanı Mehmet Şimşek"in içkiye yapılan ÖTV zammıyla ilgili “halkın sağlığını düşünüyoruz” sözlerini hatırlatarak “Alkollü içkiyi de eroin noktasına indirdiniz. Dünyanın her yerinde sosyalleşmenin gereği olarak belli ölçüde alkol alınır” dedi. AKP"li Aydoğan ise Özyürek"in sözlerine “İçki almayan sosyal olmuyor mu” diye tepki gösterdi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu"nda, 2011 bütçesinin tümü üzerindeki görüşmeler yapılıyor. Bütçenin tümü üzerinde ilk sözü MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan aldı. Hükümetin 2011 bütçesiyle ilgili “seçim bütçesi değil büyüme bütçesi” dediğini hatırlatan Ayhan, büyümeden kastedilenin "inorganik, hormonlu büyüme" olduğunu kaydetti. 2011"in seçim yılı olduğunu ve millete ne olacağının AKP"nin umurunda olmadığını söyleyen Ayhan, “Hükümet seçim için müsrifliğe çoktan başlamıştır. 2011 bütçesi seçim bütçesidir, büyümeyle ilgisi yoktur” dedi. Hükümetin seçim öncesinde vatandaşın gözünü boyadığını da kaydeden Ayhan “Türkiye, bu bütçe ile vizyonsuz ve stratejisiz bırakılmıştır” dedi.

-“SOSYALLEŞMENİN GEREĞİ OLARAK ALKOL ALINIR”-

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek ise Orta Vadeli Programın zamanında yapılmaması noktasında hükümeti eleştirdiklerini ancak hükümetin bu yıl da eleştirileri dikkate almadığını söyledi. Cari açığın sıcak para ile finanse edildiğini sıcak paranın ise ekonomide kanamaya yol açtığını savunan Özyürek, hükümetin alkolde yaptığı ÖTV artışını da eleştirdi. Maliye Bakanı"nın “halkın sağlığını düşünüyoruz” dediğini ve alkollü içkilere zam yaptığını belirten Özyürek, “Halkın sağlığını düşünüyorsanız ilaç fiyatlarını da indirin, halk kolayca ilaca ulaşsın. Et fiyatlarını indirin, halk doğru dürüst beslensin. Alkollü içkiyi de eroin noktasına indirdiniz. Dünyanın her yerinde sosyalleşmenin gereği olarak belli ölçüde alkol alınır” diye konuştu. AKP Afyon Milletvekili Halil Aydoğan ise Özyürek"in bu sözlerine “İçki almayan sosyal olmuyor mu” şeklinde tepki gösterdi.

-“BU BÜTÇE SEÇİM ŞEKERİ DAĞITACAK”-

Komisyonda bütçenin tümü üzerinde söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise, “Makarna kömür dağıtarak sosyal bütçe yaptık derseniz buna herkes güler” dedi. Kaplan konuşmasında siyasi partilere verilen hazine yardımını da eleştirdi ve “Kenan Evren'in 12 Eylül Anayasasında bile grubu olan siyasi partiler hazine yardımı alıyordu. Seçime gidiyoruz ve biz bir kuruş para alamıyoruz. Bu nasıl adalet, eşitlik, vicdan” dedi. “Bütçe, seçim şekeri dağıtacak, seçime endeksli bir bütçe” diyen Kaplan, bütçedeki askeri harcamalara yönelik bilgi olmadığını da söyledi.

-“SICAK PARANIN GELMESİ GELMEMESİNE GÖRE ÇOK DAHA İYİ”-

AKP Tokat Milletvekili Osman Demir ise muhalefetin sıcak parayla ilgili eleştirilerine “Dışarıdan gelen paranın yatırım için gelmesini isterdik ama sıcak paranın gelmesi, kötü olduğunu anlamına gelmez. Gelmemesine göre çok daha iyidir” karşılığını verdi. Siyasi istikrarın korunması gerektiğine işaret eden Demir, “Bunu koruduğumuz müddetçe IMF ile anlaşma imzalamasanız bile yola devam edebiliyorsunuz. Bunu göstermiş olduk” dedi.