Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretiminin küresel krizin ardından girdiği yükseliş dönemine devam ettiğini belirterek, 2010 yılında GSYH"daki imalat sektörü büyümesinin yüzde 15"ler seviyesine çıkmasını beklediklerini vurguladı.

Bakan Ergün, “2011"in ilk üç ayında görülen kapasite kullanım oranı artışları, 2010 kadar olmasa da 2011"de sanayi kesimindeki güçlü büyüme ile bu sektörlerde sağlanan istihdam genişlemesinin devam edeceği sinyalini veriyor” dedi.

Bakan Ergün, yaptığı yazılı açıklamada Mart ayı kapasite kullanım oranını ve reel kesim güven endeksini değerlendirdi. Açıklamada imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranının, geçen yılın aynı ayına göre piyasa beklentileri paralelinde 5.9 puan artarak yüzde 73.2 seviyesinde gerçekleştiğine dikkat çeken Ergün, reel kesim güven endeksinin de geçen yılın aynı ayına göre 2.7, bir önceki aya göre ise 3.8 puan artarak 114.8 seviyesine çıktığını vurguladı. Sanayi üretiminin küresel krizin ardından girdiği yükseliş dönemine devam ettiğini dile getiren Bakan Ergün açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün açıklanan Mart ayı kapasite kullanım oranı ile birlikte, 2011 yılının ilk çeyrek verisine de ulaşmış olduk. Sanayi üretiminin ve dolayısıyla milli gelirin öncü göstergelerinden biri olan kapasite kullanım oranı 2010 yılında, 2009"a göre ortalama 7.3 puan artış göstermiş, aynı dönemde sanayi üretim endeksi ise yüzde 13"ün üzerinde artmıştı. Buna paralel olarak, 2010 yılında GSYH"daki imalat sektörü büyümesinin yüzde15"ler seviyesinde çıkmasını bekliyoruz. 2011"in ilk üç ayında görülen kapasite kullanım oranı artışları ise 2010 kadar olmasa da, 2011"de sanayi kesimindeki güçlü büyüme ile bu sektörlerde sağlanan istihdam genişlemesinin devam edeceği sinyalini veriyor.”

-“BU GÖSTERGELER SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ GELİŞMENİN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE SÜRECEĞİNİ GÖSTERİYOR”-

Reel kesim güven endeksinin detaylarına bakıldığında ise bu endekste görülen güçlü yükselişin, büyük ölçüde gelecek üç aya ilişkin istihdam, ihracat ve üretim hacmi beklentilerindeki artışlardan kaynaklandığının görüldüğünü belirten Ergün açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bu göstergeler sanayi üretimindeki olumlu gelişmenin önümüzdeki dönemlerde süreceğine işaret ediyor. Ekonomimizin 2010 yılındaki güçlü performansı ve 2011 yılından alınan ilk işaretler, güven ve istikrar ortamı ile birlikte özel sektörümüzün dinamizminin bir sonucudur. Ekonomide önemli olan kısa dönem başarılardan ziyade, uzun süreli sürdürülebilir programlar oluşturmaktır. Türkiye, önümüzdeki yıllarda da istikrarlı bir büyüme dönemi içinde olacaktır. Hükümet olarak, bunu sağlayacak olan mikro reformlara ağırlık vermeye devam edeceğiz. Böylece, 2023 hedeflerimize çok daha fazla yakınlaşmış olacağız.”