4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri kapsamında hükümetin memur ve emekliler için 2018 yılında her iki yarı yıl için yüzde 3.5+3.5, 2019 yılı ilk yarı yıl için yüzde 4, ikinci yarı yıl için ise yüzde 5 zam teklifi sundu. 

Bakan Sarıeroğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle;

* Ekonomik istikrarımız, kamu çalışanlarımızın beklentileri bizleri için öncelikli olmuştur. Bu bağlamsa son teklifimizi oluşturduk. 
* Buna göre, 2018 yılı her iki yarı için yüzde 3.5, 2019 ilk yarı yılı için yüzde 4, ikinci yarı yılı için yüzde 5 olarak revize ettik. 
* Bugün gece yarısına kadar vaktimiz var, başka mekanizmalara gerek kalmadan bu sürecin sona ermesini istiyoruz. 
* Bu teklifimizin olumlu karşılanacağı yönünde ümidim olduğunu belirtiyorum.
* Bütün argümanları değerlendirdik ve bizim için bu teklif son teklif niteliğindedir. 

Memur-Sen: Bu teklif kalemi veriyor ama mürekkebi vermiyor

Bakan'ın açıklamasının ardından Memur-SEN adına Ali Yalçın da bir açıklama yaptı. Hükümetin teklifini değerlendiren Yalçın'ın açıklama şöyle;

"Yorucu bir süreç zaman dar ve bugün itibarıyla bu sürecin noktalanması gerekiyor. Milyonlarca memur ve emekli bu süreci dikkatle takip ediyor. Bizim bu dönem bir kez daha ifade etme fırsatı bulduğumuz şey; kamu sorun çözmek değil sorun üretiyor. Bütün sürecin bu masada görüşülmesi yoruyor. Çözüm mekanizmalarının yeniden ele alınması gerektiğini bu süreç bir kez daha göstermiştir. Bize basın üzerinden verilen mesajlara bize mesaj değil rakam lazım diyerek mesajımızı verdik.

Hükümetin yeni zam teklifi kalemi veriyor ama mürekkebi içine koymuyor. Bu teklif adaletin kapısını aralıyor ama kalkınmanın kapısını aralamıyor. Biz dün açıklamalar yaparak bize zammı enflasyon canavarı vermesin masa versin çağrısı karşılık bulmuştu. Ancak devletin adamı versin çağrısı yanıt bulmamıştır.

Bizler de bir adım atacağız. Müzakere edilebilir bulduğumuz teklifi federasyonumuzda değerlendireceğiz. Geçtiğimiz yıl imzaladığımız sözleşmenin altında bulmayı istemiyoruz. İki yıldan bugüne Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılar var. Bir noktaya yaklaşıyoruz. Biz kamu görevlilerinin mutluluğunu ülkenin huzurunu istiyoruz. Amacımız üzüm yemek bağcıyı dövmek değil. O nedenle ülkeye zarar verebilecek bir talepte bulunmayız. Bir değerlendirme yapıp bizim için önemli olan eşik değeri de saatler içerisinde açıklayacağız."

İlk teklif her iki yıl için de yüzde 3+3'tü

Memur zamları için toplu sözleşme görüşmelerindehükümet 2018 ve 2019 yıllarında altı aylık her dönem için yüzde 3 olan teklifinde revizyona gitmesi bekleniyordu. Teklif sonrası anlaşma sağlanamazsa Hakem Kurulu karar verecek.

MEMUR-SEN 3 alternatif öneriyor

Memur-Sen hükümete üç alternatifli teklif sunmuş ilk teklifte, 2018 yılının ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6, 2019'un ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 8 zam talep etmişti.

İkinci teklifte, 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam talep ediliyor. 1 Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam istendi.

Üçüncü teklif ise 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam ve birinci altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 6 zam ile, 2019 için birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.

KAMU-SEN ve KESK'in önerileri

Türkiye Kamu-Sen, 2018'de seyyanen net 150 lira, yüzde 10+10 artış ve bu artışların üzerine ekonomik büyüme ve refah paylarını içeren yüzde 3'lük zam ile 2019'da seyyanen net 150 lira ve yüzde 8+8'lik artış ile yüzde 3 ekonomik büyüme ve refah payı artışı teklifinde bulundu. Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) ise diğer konfederasyonlardan farklı olarak yüzdelik artış yerine en düşük kamu çalışanı maaşının kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3,450 liraya çıkarılmasını istiyor.