Eski alışkanlıklarını terketmek istemeyenlerin Türkiye'nin yeni hukuk standartlarına adaptasyon sorunu yaşadığını ifade eden Gül, “Devletin yatak odasına giriliyor”, “Kozmik odaya girildi” gibi değerlendirmeleri doğru bulmadığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninin ardından verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

YATAK ODASI YAKLAŞIMI YANLIŞ

Gül, Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki arama ve bu kapsamdaki soruşturma sürecine ilişkin sorular üzerine şöyle konuştu: “Devletin yatak odasına girildi', 'Kozmik sırlar var' şeklinde değerlendirmeler yapılıyor. Ortada mevcut bir durum var, kanunlar var... 'Adaptasyon' derken bunu diyorum. Hukuk uygulanıyor. Hukukumuza herkes riayet edecek. Beni rahatsız eden, konuşurken, yazarken üslup kaçırılıyor. Özellikle TSK ile ilgili tasvip etmediğim yazılar çıkıyor. TSK'ya lüzumsuz, haksız yakıştırmalar yapılıyor; ölçüsüz ve rahatsız edici değerlendirmeler yapılıyor. Bunlar yanlış şeyler. Diğer taraftan hukuk uygulanıyor. Sanki kanunun uygulanmasından rahatsızlık duyuluyor gibi oluyor. Bizim hukuk sistemimiz gelişmiş ülke-ler seviyesine getiriliyor. Buna kendimizi adapte etmemiz lazım. Her kurumun içinde yanlış yapanlar çıkar. Kurumları haksız yere yıpratmayın. TSK, emniyet ve istihbaratı haksız yere yıpratmayın. Bunlar yanlış şeyler.”

Adaptasyon süreci sancılı geçiyor

Resepsiyonda başta sanatçılar olmak üzere konuklarla sohbet eden Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin, “2010'dan itibaren Türkiye'nin normalleşmesi için ne yapılmalı?” şeklindeki sorusuna şu karşılığı verdi: “Her ülkenin meseleleri var... AB ile katılım müzakeresi yapan bir ülkeyiz, yol haritamız belli. Biz demokratik standartlarımızı yükseltiyoruz. Hukukla ilgili, eğitimle ilgili, sağlıkla ilgili standartlarımızı yükseltiyoruz. Benim gördüğüm bir eski alışkanlıklarımız var, bir de bugünkü hukukumuz var. Bugünkü hukukumuzu kabullenmekte zorlanıyoruz. Bu Türkiye'nin adaptasyon sürecidir.”

Tartışma ölçüsü kaçırılıyor

Tartışmalar yapılırken, kimi zaman ölçünün kaçırıldığını, TSK'yı hedef alan yayınlar yapıldığını ifade eden Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yıpratılmamasını istedi.

Gül şöyle konuştu: “Beni rahatsız eden bir şey şu. Bazen konuşurken, yazılırken ölçüler öyle bir kaçıyor ki özellikle TSK ile ilgili tasvip etmeyeceğim şekilde şeyler çıkıyor. Bazen öyle şeyler oluyor ki.. Vay efendim Diyarbakar'daki Emniyet Müdürünü (Gaffar Okan) biz kendimiz vurmuşuz gibi, şey etmişiz gibi. Bazı şeyler çok ölçüsüz şeyler yapılıp ediliyor. Bunlar doğrusu rahatsız edici şeyler. Beni de çok rahatsız ediyor. Çok yanlış şeyler. Doğru şeyler değil bunlar.”/yeni şafak