Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu"nda (HSYK) yapılacak değişiklikler konusunda açıklamalarda bulunarak, “Yeni düzende HSYK"ye 4 kanaldan atama yapılacak” dedi.


İstanbul"da bir grup gazete yöneticisi ve köşe yazarıyla bir araya gelen Bakan Ergin, taslağın toplumda mümkün olduğu geniş bir şekilde tartışılmasını arzuladıklarını söyledi. HSYK ile ilgili hazırlık çalışmasını CHP ve MHP ve DTP"ye de götüreceklerini bildiren Ergin, “Bu taslak olmazsa olmaz değil, müzakereye açığız” diye konuştu.

Bakan Ergin"in verdiği bilgiye göre HSKY"nın üyeleri şöyle oluşturulacak:

1) TBMM: Bazı üyeler de hukukçu öğretim üyeleri arasından TBMM tarafından seçilecek.
2) CUMHURBAŞKANI: Bir grup üye de Cumhurbaşkanı tarafından avukatlar, üst düzey yöneticiler arasından seçilecek.
3) HÜKÜMET: Adalet Bakanı yine başkan kalırken, bakanlık müsteşarı kurul üyeliğine yeni modelde de devam edecek.
4) YARGI: A) Yargıtay,
B) Danıştay genel kurulları seçtikleri üyeleri HSYK"ya gönderirken,
C) ilk kez birinci sınıf adli yargı hakim ve savcıların kendi aralarından seçecekleri üyeler ile
D) yine ilk kez birinci sınıf idari yargı hakim ve savcıları arasından seçilecek üyeler de HSYK üyesi olacak.

Salt çoğunluk yargıda

Getirilen düzenlemeyle disiplin suçlarıyla ilgili kararlarda HSYK kararları temyize açılıyor. İdari kararlarda ise HSYK"nın genel kuruluna itiraz edilebiliyor. Ergin, hangi gruba kaç üye kontenjanı ayrılacağı konusunda rakamlara girmedi. Bakan, üye sayısının ve bunların gruplara göre dağılımının daha sonra yapılacak görüşmelerde belirlenebileceğini söyledi. Ancak varsayımlardan söz ederken 21 kişilik bir örnek telaffuz etmesi dikkat çekti. Bakan, HSYK"da salt çoğunluğun mutlak yargı içinden seçimle gelen üyelerde kalacağını belirtti.

Anayasa değişiklik şart

Bakan, planın müzakere yoluyla değişikliğe açık olduğunu belirtirken, “sunduğumuz plan bir tabu değildir. Gelecek öneriler çerçevesinde revize edilebilir.” dedi. Bakan, bir soru üzerine HSYK taslağının hayata geçirilebilmesi için anayasa değişikliğinin zorunlu olduğunu söyledi. Yeni sistemde hakim ve savcıların denetimi bakanlıktan alınarak doğrudan HSYK"ya veriliyor. Bu durumda mevcut uygulamada bir yargıç hakkında soruşturma açılabilmesi için bakanın onayı gerekirken, yeni sistemde kurul doğrudan kendisi yetkili oluyor. Disiplin suçlarıyla ilgili kararlarda yargıya itiraz yolunu açılıyor. Ancak tayin, terfi gibi idari kararlara itiraz yalnızca HSYK Genel Kurulu"na yapılabilecek. - hüriyet