Hastalığın tedavisinde erken teşhis çok önemlidir” dedi.
Türkiye"de özellikle kırsal kesimlerde kadınların bazı hastalıkları önemsemediğini ve hekime çok geç müracaat ettiklerini belirten Aydın Nysa Kadın Doğum Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Esen yarar, rahim ağzı kanserinin gelişmesinden yıllar önce, kanser öncüsü hücresel değişimlerin ortaya çıktığını kaydederek, "Düzenli yapılan pap smear testi ile bu değişikliklerin tespit edilmesi sayesinde hastalığa kanser gelişmeden önce müdahale etme şansı doğuyor. Bazen pap smear sonucu, normal ve anormal arasında belirsiz bir sınır bölgesinde olabiliyor. Bu noktada devreye HPV testi devreye giriyor. HPV testi yapılarak belirsizliğin habis lezyonlara dönüşüp (HPV pozitiflik) dönüşmeyeceği (HPV negatif) öngörülebiliyor. Ayrıca, saklı bir HPV enfeksiyonu veya pap incelemesinde görülen hafif değişikliklerin gizli bir kanser veya anormal değişikliklerin başlangıcı olup olmayacağı konusunda da HPV testi yararlı olabiliyor" dedi.
Pap smear sonucundaki şüpheli bulguların dışında da hekimin hastayı bazen HPV araştırmasını uygun görebildiğini ifade eden Nysa Kadın Doğum Hastanesi Hekimi Op. Dr. Esen Yarar, hastanın muayene olduğu gündeki fiziksel bulgulara ya da hikayesine yönelik olarak HPV testi ile değerlendirilmesinin gerekli olabileceğini ifade ederek, "Test, aktif cinsel yaşamın başlangıcından sonraki üçüncü yıldan itibaren tarama amaçlı olarak her üç yılda bir tekrarlanarak yapılabilir. HPV testi teknik olarak jinekolojik muayene ve pap smear testinden farklı değil. Test tamamen ağrısız olup anestezi gerektirmiyor. HPV testi doğrudan HPV'nin genlerinin incelenmesine dayanıyor. Kansere neden olabilen yüksek riskli HPV tiplerinin genetik özellikleri doğrudan DNA incelenerek saptanıyor. Hangi pap testi sonuçlarının özel dikkat gerektirdiğine dair ipuçları veriyor" ifadelerine yer verdi.
Nysa Doğum Hastanesi olarak sosyal sorumluluk projeleri kapsamında bu konuda broşür hazırlayıp bayanlara dağıttıklarını da belirten Op. Dr. Yarar, serviks (rahimağzı) kanserinin kadınlarda en sık ölümlere neden olan 2. kanser türü olduğunu ancak önlenebildiğini kaydetti.