İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Dr. Zeynep Zeren Uçar ile Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Arman Afrashi'nin geliştirdiği özel düzenekli yatakta yüzüstü uyumanın, uyku apne sendromunu (uykuda tıkanma) azalttığı, horlamayı da önlediği bildirildi.

Uyku bozuklukları konusunda çalışma yapan Dr. Uçar ile Dr. Afrashi, kendi imkanlarıyla geliştirdiği ve ortasında bulunan delik sayesinde hastaların yüzüstü uyumasına olanak sağlayacak düzeneği, Uyku Bozuklukları Merkezindeki yataklara monte etti.

Uyku apne sendromu ve horlamadan şikayetçi 12'si kadın 29 hasta üzerinde yapılan çalışmada, yüzüstü pozisyonda uyuma sayesinde uyku apne sendromunun azaldığı horlamanın da sona erdiği tespit edildi.

Çalışma sonunda Dr. Uçar ve Dr. Afrashi'nin hazırladığı ''Hafif ve Orta Derece Uyku Apne Sendromunda Yüzüstü Pozisyonun Etkisi'' başlıklı sunum, geçen yıl ekim ayında Amerikan Göğüs Hastalıkları Kongresine (CHEST 2011), binlerce sunum arasından seçilerek davet edildi.

Kongrede, Uçar tarafından gerçekleştirilen sunum bilim dünyası tarafından övgüyle karşılandı.

-Sehpa Dr. Afrashi'den yastık kılıfı Dr. Uçar'ın annesinden-

Dr. Afrashi, yaptığı açıklamada, hastanede geniş bir uyku hastası potansiyeli bulunduğunu, Dr. Uçar ile birkaç yıldır beraber çalıştıklarını söyledi.

Afrashi, çalışmaları sırasında hasta tetkiklerinin, yüzüstü yatış pozisyonunda gerçekleştirilmesinin ne gibi sonuçlar ortaya koyacağı konusunda çeşitli fikirler geliştirdiklerini ifade etti. Dr. Afrashi, uyku apnesi ve horlamayı önleyici yatağı yapma süreciyle ilgili şunları söyledi:

''Aklımıza gelen konuyu pratiğe dökmeye karar verdik. Bir yastık ve onun altındaki bir sehpadan oluşan ve tüm yataklara monte edilebilen bir düzenek hazırlamayı düşündüm. Hastanedeki malzemeleri kullanarak atölyede delikli sehpayı yaptırdık. Üzerindeki yastığın malzemelerini aldık, kılıfını Dr. Uçar'ın annesi dikti. Hastaları tetkik için çağırırken bu tip bir çalışmanın daha önce yapılıp yapılmadığını araştırdık. 1990'lı yıllarda tek bir olgu üzerinde 7-8 dakikalık bir gözlem yapıldığını ve daha önce böyle bir şeyin dünyada hiç yapılmadığını gördük.''

-''Hastalar, yastığı evlerine götürmek istedi''-

Dr. Uçar ise uyku apne sendromu ve horlaması olan hastaların nefes durması ve horlama şikayetlerinin ortadan kalkması üzerine üst solunum yolları MR'ını çektiklerini ifade eden Dr. Uçar, şöyle konuştu:

''MR sonuçlarında, yüzüstü yatıldığında dil kökü bölgesinin genişliğinde yüzde 41, damak bölgesinde ise yüzde 71'lik artış oldu. Solunum yolu açılan kişiler uykuda tıkanmaktan kurtuldu. Üst solunum yolunun çapı 0,8 santimetreden 1,1 santimetreye çıktı'' dedi.

Uçar, hastaların, merkezde deneysel amaçlı uykunun ardından yastığı evlerine götürmeyi talep ettiğini söyledi.

Dünyada ilk kez uygulanan bu yöntemle uyku apne sendromu ve horlama tedavisinde başarılı olduklarını ve CHEST 2011'de yaptıkları sunumun ilgi ve beğeni topladığını ifade eden Uçar, ''Kongrede, 'bu pozisyon nereden aklınıza geldi, nasıl yatırabildiniz?' sorusuyla karşılaştık. Dünyanın en iyi merkezlerinin ünlü doktorlarıyla konuştuk. 'Bu pozisyonun kendilerinin de akıllarına geldiğini, ancak hastaları yatıramayacaklarını düşündüklerini' söylediler'' dedi.