Kimileri hala kıyamet beklentisinde midir bilemiyorum ama Hollywood 2012’den fena halde umutlu. Tabii bu umutlar tamamen işin ticari kısmıyla ilgili. Zaten Hollywood uzunca bir süredir işin bu kısmına diğer başka kısımlarından çok daha fazla önem verir durumdaydı ya, konumuz bu değil, onun için uzatmıyorum. Gelelim 2012 ile ilgili umutların dayanklarına.

Bu dayanaklar elbette bu yıl vizyona çıkacak filmler. Geçen yıl sinema tarihinin en karlı serisi Harry Potter’ın sona erişiyle Hollywood box officelerinde ciddi bir boşluk doğduğunu düşünenler haksız değiller elbette ama bu yıl bir şekilde Amerikan film sektörü son yılların en güçlü atağını yapıyor. Şu ana kadar vizyona çıkan yapımlara bir bakalım isteseniz. 2011’in son haftalarında gösterime giren Mission: Impossible - Ghost Protocol’u saymazsak (ki film şu ana kadar yaklaşık 700 milyon dolar kazandı) yılın ilk büyük hiti The Hunger Games oldu. Sadece bir ay içinde 500 milyon dolar gibi yüksek bir gişe hasılatı yakalayan film yapımcılarının yüzünü kara çıkarmadı.

Başroldeki Jennifer Lawrence’un riskli bir seçim olduğunu düşünenler çok da haksız değildi belki (ne de olsa çok az kişini izlediği bağımsız bir film olan Winter’s Bone ile tanınmış ve ardından da yüzünün çoğu zaman doğru dürüst görünmediği X-Men: First Class’ta oynamıştı) ama Lionsgate’in oynadığı kumar işe yaradı ve sinema dünyası yeni bir yıldız kazandı. Gerçi şahsen Jennifer Lawrence’ı oyunculuğunu daha derinlemesine (ne demekse ?) sergileme fırsatı bulabileceği bağımsız filmlerde görmeyi yeğlerim ama 21 yaşındaki oyuncu The Hunger Games’te canlandırdığı Katniss Everdeen karakterinde o kadar başarılı bir performans ortaya koydu ki saygın sinema yazarları Katniss’i yeni çağın en güçlü kadın karakterleri arasında görüp sağlam makaleler yayınladılar. Öte yandan The Hunger Games’in yeni Twilight olacağını öngörenler de haklı çıktılar. Bana sorarsanız Twilight ile karşılaştırılmak hiç matah bir şey değil ama sektörde “çadır direği” diye tabir edilen böylesi yapımların varlığı elzem ve hiç değilse The Hunger Games yeniyetme vampirlerin bayıcı aşk hikayelerinden biraz daha manalı bir şeyler anlatıyor.

Yılın bir diğer iddialı yapımı John Carter’ın beklentilerin çok altında kalarak Disney tarafından “batık” ilan edilmesinin ardından sırada The Avengers var.

 

 

The Avengers sadece bu yılın değil belki de tüm zamanların en iddialı süper kahraman filmi. Bir kere içinde bir değil, iki değil, üç değil, tam 7 süper kahraman ve bir adet de süper kötü (supervillain) var. Marvel Comics’in efsanevi çizeri Stan Lee’nin yarattığı bu karakterleri ise yine olağanüstü bir oyuncu kadrosu canlandırıyor. Robert Downey Jr. (Iron man), Samuel L. Jackson (Nick Fury), Mark Ruffalo (Hulk), Chris Evans (Captain America), Chris Hemsworth (Thor), Scarlett Johansson (Black Widow), Jeremy Renner (Hawkeye) gibi isimlere Gwyneth Paltrow, Stellan Skarsgard ve Tom Hiddleston eşlik ediyor. Film 4 Mayıs’ta ABD’de ve dünyanın bir çok ülkesinde gösterime girecek ve akla kara belli olacak, ama ön gösterimlere gelen tepkiler 220 milyon dolar bütçeli filmin çok büyük bir izleyici ilgisiyle karşılanacağını gösteriyor.

Bir de Mayıs ayından yıl sonuna kadar vizyona çıkacak filmleri bir sıralayalım hızlıca:

Dark Shadows 
Yöneten: Tim Burton 
Oynayanlar: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Eva Green, Jackie Earl Haley Yapım bütçesi: 105 milyon $

 

 

Gişe potansiyeli: Tim Burton’ın son filmi 1 milyar barajını geçmişti, yani yüksek bir hasılat bekleyebilirsiniz. Üstelik Johnny Depp faktörü de var. Ama bu sefer konu ve karakterler Alice’teki kadar yakın gelmeyebilir izleyiciye.

Men In Black III 
Yöneten: Barry Sonnenfeld 
Oynayanlar: Will Smith, Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Alice Eve, Emma Thompson, Nicole Scherzinger 
Yapım bütçesi: 215 milyon $

Gişe potansiyeli: Yapımcının adı Steven Spielberg. Kulağa tanıdık geliyor sanki. Başroldeki Will Smith de tüm zamanların en çok gişe yapan siyahi yıldızı. Beklenti yüksek ama yılın en çok iş yapan 5 filminden biri olacağı yine de şüpheli.

Prometheus 
Yöneten: Ridley Scott 
Oynayanlar: Michael Fassbender, Noomi Rapace, Guy Pearce, Isdis Elba, Charlize Theron 
Yapım bütçesi: ??

 

 

Gişe potansiyeli: Ridley Scott uzun zamandır ilk kez (Gladiator’dan beri diyelim) büyük bir işe imza atmış gibi duruyor. Oyuncu kadrosu da bir hayli sağlam. Yılın sürpriz hiti olabilir.

The Amazing Spider-Man 
Yöneten: Mark Webb 
Oynayanlar: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Denis Leary, Martin Sheen, Sally Field 
Yapım bütçesi: 220 milyon $ (resmi olmayan bütçe)

Gişe potansiyeli: Serinin bundan önceki filmleri hep 800 milyon dolar civarında hasılat topladı. Yılın en avantajlı haftasında (4 Temmuz tatili) gösterime girecek bu son filmin de aşağı kalacağını sanmam.

Ice Age 4 
Yöneten: Steve Martino – Mike Thurmeier 
Seslendirenler: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah, Jennifer Lopez 
Yapım bütçesi: 100 milyon $ civarında (Resmi olmayan bütçe)

Gişe potansiyeli: Serinin bir önceki filmi 900 milyon dolara yakın hasılat toplamıştı. Bu sefer belki o kadar olmaz ama küçük izleyicilerin pas geçeceğini hiç sanmam.

The Dark Knight Rises 
Yöneten: Christopher Nolan 
Oynayanlar: Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Tom Hardy, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman 
Yapım bütçesi: 250 milyon $

 

 

Gişe potansiyeli: Yüksek, çok yüksek. Chris Nolan şu sıralar Hollywood’un en önemli yıldızı. Inception gibi bir filmi ondan başka kimse çekemezdi, çektirmezlerdi. Milyar dolar barajını geçerse şaşırmamak lazım.

The Bourne Legacy 
Yöneten: Tony Gilroy 
Oynayanlar: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Joan Allen, Albert Finney 
Yapım bütçesi: 90 milyon $

Gişe potansiyeli: Mission Impossible’ın altında kalacağını sanmam. Bourne filmleri hem aksiyon anlamında hem de izleyicinin zekasını hafife almama anlamında beğendiğim filmler olmuştur. Jeremy Renner da Matt Damon’dan daha iyi bir oyuncu olduğuna göre... Yine de ilk 5 filmi değil.

The Hobbit – An Unexpected Journey
Yöneten: Peter Jackson 
Oynayanlar: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Andy Serkis, Benedict Cumberbatch (ve daha sayamayacağım kadar mühim isim) 
Yapım bütçesi: Bilinmiyor ama çok yüksek olduğu kesin.

 

 

Gişe potansiyeli: Yılın en büyük hiti olma ihtimali yüksek. Bu da 1 – 1,5 milyar dolar arası bir hasılata denk düşüyor. Jackson filmi 48 kare çekti biliyorsunuz, ve bu da filmi her anlamda pahalı yapıyor. Bekleyip göreceğiz.