Hollanda hükümetinin iki bakanı “Gülen hareketi” hakkında görüş ayrılığına düştü. Uyum Bakanı Eberhard van der Laan, ülkedeki Fethullah Gülen okullarına ve yurtlarına verilen devlet yardımlarını araştıracağını, İçişleri Bakanı Guus Ter Horst, Hollanda için tehlike arz etmediklerini söyledi.
Gülen hareketi hakkında muhalefetteki Sosyalist Parti ve Liberal Parti tarafından verilen soru önergesini Hollanda Parlamentosu Uyum Komisyonu"nda, İçişleri Bakanı Guus Ter Horst ve Uyum Bakanı Eberhaard var der Laan yanıtladı. Laan, “Fethullah Gülen taraftarları, tamamen uyuma yönelik çalışma yaptıklarını söylüyorlar. Ancak biz, "uyuma engel oldukları ve üyelerinin beyinlerini yıkadıkları" iddiaları ile devlet kurumlarından aldıkları yardımları da araştıracağız. Araştırmaları mayısa kadar sonuçlandıracağız ve komisyona bilgi vereceğiz” dedi.
Horst, yaklaşık üç ay önce göreve başlayan “Stalin” lakaplı Uyum Bakanı"nın aksine, araştırmalara ve istihbarat raporlarına göre Gülen hareketinin faaliyetlerinde uyuma engel olacak bir duruma rastlanmadığını, “laik devlet düzenini değiştirmek amacıyla örgüt kurmak” iddialarının, bir demokrasi ülkesi olan Hollanda için tehlike arz etmediğini söyledi.
Sosyalist Parti"nin milletvekili Saadet Karabulut ise Milliyet"e, “Hakkında birçok iddia bulunan Gülen hareketinin, hiçbir kontrole tabi olmadan kapalı kapılar ardında çocuk eğitmesi kabul edilemez” dedi.

Öğrencilerin iddiaları
Gülen hareketine ait yurtlar ve okulların bazı öğrencileri, geçen yıl Hollanda 1. kanalında yayımlanan NOVA adlı programda, yüzlerini gizleyerek, Gülen hareketini “içe dönük ve tutucu” diye yorumlamış ve beyinlerinin yıkandığını iddia etmişlerdi. Öğrenciler, Gülen"e ait olduğu ileri sürülen Cosmicus College adlı okulun yanı sıra HOGIAF işverenler örgütü ve Time Media Grup"a devlet desteği yapıldığını belirtmişlerdi.


MİLLİYET