ANTALYA’da 30 yıldır akvaryum hobisi bulunan rehber Timur Eker, Almanya’dan getirdiği 12 çeşit cüce karides ile 8 çeşit cüce kerevitinin sayısını, iki yılda 60 bine yükseltince şirket kurup ticarete atılmaya karar verdi.
 
Antalya’da akvaryum canlıları ve bitkilerine uzun yıllardır merak duyan turist rehberi Timur Eker, akvaryum hobisi nedeniyle 2008 yılında Almanya’da düzenlenen akvaryum bitkilerine ilişkin bir fuara gitti. Fuarda gördüğü cüce karides ve cüce kerevit olarak adlandırılan renkli karides ve kerevitler ilgisini çekti. 1 yıllık araştırma sonrasında da Almanya’dan boyları en fazla 3.5 santimetre olan cüce karidesler ile 5 santimetre olan cüce kerevitlerden renklerine göre 20 çeşit satın aldı. İlk etapta 60 karides ve kereviti Antalya’ya getirerek beslemeye başlayan Timur Eker, 6- 8 hafta arasında bir dişisi 20 tane üreyen karides ve kerevitlerinin sayısı hızla artmaya başlayınca Güzeloluk Mahallesi’nde her biri 3 bin 500 litre kapasiteli 30 beton havuzun bulunduğu bir yer yaptı. Cüce karides ve kerevitlerin sayısı iki yılda 60 bine kadar yükseldi. Eker, hobi olarak başladığı cüce karides ve kerevitlere ilişkin kurduğu internet sitesi üzerinden yoğun talep almaya başlayınca da ticaretini yapmaya karar verdi.
 
DÜNYANIN İKİNCİ EN BÜYÜĞÜ OLDU
 
 
Timur Eker, orijinal isimleri Latince olan fakat kendisinin ’mavi kaplan’, ’siyah inci’ gibi isimler taktığı 12 tür karides ile ’turuncu’, ’Meksika’ gibi çeşitli isimler verdiği 8 kerevit çeşidinin bulunduğunu söyledi. Havuzlardaki karides ve kerevit sayısının hızla artmaya devam ettiğini belirten Eker, Türkiye’de süs amaçlı karides ve kerevit üretimini yapan ilk kişi olduğunu söyledi. Dünyada en büyük üretim tesisinin 200 bin litre ile Çin’de yapıldığını ve 105 bin litre üretim kapasitesi ile kendilerinin ikinci sırada olduğunu dile getiren Timur Eker, Almanya’da üretiminin yaygın olduğunu ancak kapasitelerin 5 ile 10 bin litre arasında değiştiğini kaydetti.
 
TÜRKİYE’DE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
 
Akvaryum balıklarına göre bakımının çok daha kolay olduğunu belirten Timur Eker, ilgilenenlerin ise kısa sürede çok sevdiğini hatta bağımlılığa dönüştüğünü ifade etti. Türlerin hepsinin ayrı havuzlarda beslenildiğini ve fiyatlarının ise 50 kuruş ile 20 lira arasında değiştiğini anlatan Eker, yoğun talep aldıkları için şirket kurmaya ve ticaretine başlamaya karar verdiklerini açıkladı. Eker, Türkiye’de yeni tanındığı için ciddi merak uyandırdığını da sözlerine ekledi.