Milliyet, Diyarbakır D Tipi Cezaevi"nde 4 Hizbullah millitanının kendilerine sağlanan internet olanağını kullanarak başka sitelere girdiklerini gösteren belgeler ile devletin arşivlerinden bu yolla sızdırılan belgelere ulaştı.

Hizbullah millitanlarının, Diyarbakır D Tipi Cezaevi"nde, bilgiyar ortamını kullanarak, örgütle bağlantı kurduğu ve talimatlar verdiğine ilişkin iddialarla başlayan tartışmada art arda ortaya çıkan ve Milliyet"in ulaştığı belgeler skandalın boyutunu gözler önüne serdi.

Adalet Bakanlığı; Mersin Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojisi"nde uzaktan eğitim gören Diyarbakır D Tipi Cezaevi"nde tutuklu bulunan İskender Tutar ve üç arkadaşının sağlanan internet imkânını eğitim amacının dışında kullanılmasının söz konusu olmadığını açıklarken, belgeler Hizbullahçıların özel tartışma forumlarının yer aldığı chat, oyun ve haber olmak üzere her türlü siteye girdiğini ortaya koydu.

Cezaevi yönetimi, Haziran 2010"da yaptıkları incelemede, mahkûmların kullandığı bilgisayarların hard diskinden, cezaevinin bilgisayar sisteminin şifresi kırılarak sızdırılan devlet belgelerine ulaştı. Yönetim, sızdırılan belgeleri hazırladığı raporun ekine koydu.

Yaşananların “skandal” olduğunu belirten TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi CHP"li Malik Özdemir, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Saat saat giriş kaydı

Milliyet, Diyarbakır D Tipi Cezaevi"nde 4 Hizbullah millitanının kendilerine sağlanan internet olanağını kullanarak başka sitelere girdiklerini gösteren belgeler ile devletin arşivlerinden bu yolla sızdırılan belgelere ulaştı.
Cezaevi yönetiminin 01.07.2010"da tuttuğu tutanağa yansıyan bilgi ve belgelerin bulunduğu dosyanın ekinde yer alan belgelere göre, Hizbullah militanları İskender Tutar ve Şahin Yapıcı, İnternet Explorer (Windows) sistemini kullanarak mynet, başta olmak üzere çeşitli chat, oyun ve haber sitelerine girdiler.

Tutar ve Şahin"in Mart 2010 ve Mayıs 2010 boyunca kullandıkları bilgisayarda, eğitim dışı sitelere yaptıkları girişler saat saat kayda geçirildi. Kayıtlar, Hizbullahçıların bilgisayarı günün her saatinde kullandığını gözler önüne serdi.

Tartışma forumları var


Siteler arasında dünyadaki bilgisayar teknolojilerini gösteren siteler de yer aldı. Belgelere göre, Tutar, 18 Mart 2010"da saat 12.15"te “www.msxlabs.org/forum” ana başlıklı, içinde “Nasıl vampir olunur” gibi sıradışı konuların da yer aldığı, sanal siteye girdi. Site içinde din, felsefe, cinsellik, ekonomi, siyaset gibi birçok konuda soru ve cevapların yapılabildiği ulusal ve uluslararası tartışma forumları yer alıyor.

Bu siteler Hizbullahçıların bu forumları kullanarak dışarı ile istedikleri bağlantıyı kurabilmelerine olanak sağlama özelliğini de taşıyor. Tutar, 21 Mayıs 2010"da saat 11:59"da http://img.donanimhaber.com adlı her türlü bilginin yer aldığı haber sitesine girdi. Yapıcı ise "http://mynet.com" internet adresini kullanırken, bilgisayar oyunlarının çoğunlukla yer aldığı "www.myrealgames.com" adlı siteyi sık sık ziyaret etti.

Sızdırılan belgeler dosyada

Bu arada cezaevi yönetiminin tutanakla tespit ederek raporlaştırdığı dosyada, Hizbullahçıların şifrelerini kırarak sızdıkları cezavinin bilgisayar arşivinden aldıkları belgeler de yer aldı. Bu belgeler arasında, dönemin Cumhuriyet Savcısı Hacı Öztürk"ün Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü"ne gönderdiği 04.10.1994 tarihli belge de bulundu. Sızdırılan diğer belgelerde ise kripto cihazlarının nasıl çalıştığını ve özelliklerini gösteren teknik yazılar, Diyarbakır Cezaevi"nin 19.08.2009"da yaptığı tüketime yönelik mal ve hizmet alımı ihale onay belgeleri, yine cezaevi yönetiminin ihalelere ilişkin değerlendirme tutanakları yer aldı.

CHAT KANALIYLA KİMLERLE GÖRÜŞTÜLER?


Konuyu hazırladığı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan CHP"li Özdemir, “Bakan "eğitim dışında internet girişi yok" diyor ama eldeki belgeler eğitim amacı dışında istedikleri sitelere girdiklerini açık açık gösteriyor. Tartışma forum sitelerine girmişler. Peki burada kiminle neyi konuşmuşlar? İsterse cinsellikle ilgili tartışma sitesi olsun, militanların bu sitedeki chat kanalını kullanıp, dışarıdaki örgüt militanlarıyla görüşmediklerini bakanlık yetkilileri söyleyebilirler mi? Hayır. Belgeler ortada. O zaman ya Adalet Bakanlığı kamuoyunu bilgi saklayarak aldatıyor ya da bürokratlar Adalet Bakanlığı"nı yanlış bilgilendirerek yanıltıyorlar” dedi.

Tantan: Bakanlık ne işlem yaptı?

Eski İçişleri Bakanı Saadettin Tantan, cezaevinde Hizbullah militanlarına eğitim amaçlı da olsa internet ortamı sağlanmasının istihbarat servisi tarafından bilinmesi gerektiğini belirtirken, “Diyarbakır"daki cezaevinde böyle bir iletişim ağının kurulmasından istihbarat teşkilatlarının haberi var mı? Polisin, jandarmanın haberi var mı? Hizbullah terör örgütü gibi çok tehlikeli bir örgüte böyle bir iletişim sistemi ağı kuruyorsunuz. Adamlar öldürmenin ötesinde vahşet yapıyor. Bu iletişim ağından istihbaratın haberi olmalı. Var mı? Bu açıklanmalı. Yargılanma süreci ve her türlü iletişiminin izlenmesi gerekiyor. Bu çalışmayı kim yapıyor ve takip ediyor. Adalet Bakanlığı, böyle bir tutanak ve rapor hakkında ne işlem görmüş? Bunlar açıklığa kavuşturulmalı” dedi.

Hizbullahçılar içeride internet kafede gibiymiş
CMK"nın 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle Diyarbakır Cezaevi"nde tutuklu bulunan terör örgütü Hizbullah"ın üst düzey yöneticileri Edip Gümüş, Mehmet Varol, Mustafa İpek, Sinan Yakut ve Şehmus Kınay 4 Ocak günü serbest bırakılırken, askerlik sorunu olduğu belirlenen Cemal Tutar, Fuat Balca, Mahmut Demir, Kemal Gülsen ile Abdülkerim Kaya Askerlik Şubesi"ne teslim edilmişti.

ÖNDER YILMAZ/Milliyet