Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’ye 2005’te düzenlenen suikastı araştıran BM desteklimahkeme, raporunu Beyrut’a sundu. Kimlerin suçlandığı resmi olarak açıklanmazken ülke basını, tutuklanması istenen 4 ismin de Hizbullah üyesi olduğu yazdı. Bu kişilerden birinin, 2008 yılında Şam’da suikasta uğrayan Hizbullah komutanı İmad Mugniyeh’in kayınbiraderi olan Mustafa Bedreddin olduğu ifade edildi.
 
TARİHİ BİR AN
 
Diğer isimlerin ise Salimel Ayyaş, Hasan Ayneysseh ve Esad Sabra olduğunu kaydedildi. Fransa’ya yaşayan Hariri’nin oğlu Saad raporun sunulmasını “tarihi bir an” olarak nitelendirdi.
 
Hizbullah destekli hükümetin de “uluslararası sorumluluklarına bağlı kalması” çağrısı yaptı.Mahkemenin raporu ardından Başsavcı SaidMirza, zanlıların tutuklanması emrini verdi.
 
Lübnan’ın 30 gün içinde bu isimleri tutuklaması gerekiyor. Bu süre içinde tutuklanmaması halinde isimler resmi olarak ilan edilecek. Lübnan’da 2 dönembaşbakanlık yapan Refik Hariri, 14 Şubat 2005’te içinde bulunduğu konvoya düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürülmüştü.
 
Saldırı ardından suçlamalara hedef olan Şamyönetimi ise bu ülkedeki askerlerini geri çekmek zorunda kalmıştı. Bunun ardından ise İsrail ile Hizbullah arasında 2006’da savaş çıkmıştı.
 
İç çatışmadan endişe ediliyor
 
Mahkemenin raporu ardından halka seslenen Başbakan Nacib Mikati, sorumluluklarını yerine getireceklerini söyledi. Mikati, tutuklanması istenen kişilerin suçlu bulunana kadar masum olduğunu da vurguladı. Ancak raporun ardından ülkede mezhep çatışmasının çıkmasından endişe ediliyor. Mikati, Hizbullah desteği ile başbakan olmuştu. Saad Hariri yönetimi ise Hizbullah’ın itirazlarına karşın mahkemeyle işbirliği yapmaya son vermediği için örgütün geri çekilmesiyle düşmüştü.
 
Lübnan’da 2 dönem başbakanlık yapan Refik Hariri, Beyrut’ta gerçekleştirilen suikast sonucu ölmüştü. Bu saldırıda 22 kişi daha hayatını kaybetmişti. Mahkeme 2 yıldır raporu hazırlıyordu.