Tahliye edildikten sonra kayıplara karışarak firari olan Edip Gümüş, Hizbullah’ın yeni manifestosuyla ortaya çıktı. Gümüş, örgütün, “Hizbullah Cemaatinin Manifestosu” adıyla öldürülen lider Velioğlu’nun ölüm yıldönümünde dün yayımladığı 37 maddelik “Cemaatin Genel Esasları” adlı bölümün de içinde olduğu manifestoya “Hizbullah cemaatinin lideri” olarak imza attı.

Örgütün resmi yayın organı olan “Hüseynisevda” sitesine konulan manifestonun giriş bölümüne ise Hüseyin Velioğlu’nun 15 Temmuz 1994’te kayda alınmış video konuşması kondu. Hizbullah son üç yıldır, ölüm yıldönümü olan 17 Ocak tarihinde Velioğlu’nun, daha önce kaydedilmiş, silahların eşlik ettiği görüntülerini yayımlıyordu.

Gümüş’ün kaleme aldığı manifestonun “Hizbullah Cemaatinin Kimliği” adlı bölümüyle örgüt, kuruluş tarihini “1979” olarak kabul ederek kayıtlara geçirdi. Örgütün kimlik bilgileri, “Adı: Hizbullah, Kuruluş Tarihi: 1979, Kurucu Rehberi: Hüseyin Velioğlu, Amblemi: Daha sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır, Marşı: Daha sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır” şeklinde ifade edildi.

Manifestoda, “Hizbullah cemaatinin çalışmaları yoğunluklu olarak Kuzey Kürdistan olmakla birlikte, faaliyet alanı tüm Türkiye’dir” denilirken “Kürtçenin resmi dil olması ve başta eğitim, öğretim olmak üzere Kürt halkına her alanda Kürtçeyle hizmet verilmesi için her zeminde gerekli çabaları gösterir” vurgusuna yer verildi. Manifestoda hedef şu ifadeler dile getirildi:

“(Hizbullah) Kürt halkının İslami ve insani haklarının güvence altına alınacağı anayasal çözüm, özerklik, federasyon ve bağımsızlık gibi tüm seçeneklerin tartışılabileceğini düşünmektedir. Halk bu seçeneklerden istediğini kendisi için seçmekte serbesttir. Hizbullah, bu konuda İslami açıdan bir sakınca görmemektedir. Ancak istenilen çözüm, Müslüman Kürt halkının inancına ve kültürüne uygun düşen İslami bir yönetim altında yaşayacağı bir çözümdür.”

HABERA