Milliyet gazetesinin haberine göre, Hırvatistan’ın Sinj kentinde 1715’te Osmanlılara karşı kazanılan zaferi kutlamak için her yıl düzenlenen Alka Festivali’ne ilk defa bir Türk yetkili katıldı. Yaklaşık 300 yıllık festivale bu sene ilk defa Türkiye’nin Hırvatistan Büyükelçisi Burak Özügergin’in katılması Hırvatistan’da büyük yankı uyandırdı. Hırvatistan haber sitesi dailyportal’a konuşan Özügergin, daha önceleri de birçok kez bu festivale davet edildiğini, festival organizatörleri kendisini elçilikte de ziyaret ettikten sonra bu sene bu fırsatı kaçırmak istemediğini söyledi.

CUMHURBAŞKANI KUTLADI
Büyükelçi, “Bir zamanlar her şeyin nasıl farklı olduğunu vurgulamak yerine kültürel bir olayı kutlamak” için festivalde bulunduğunu dile getirdi. Özügergin’in katılımı Hırvat basını kadar siyasi alanda da ses getirdi. Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic, 300 yıl sonra gelen bu birlikteliği, “Tarihten olumlu bir mesaj alındığı için mutluyum. Türkiye, ülkemizin iyi bir arkadaşı. bu nedenle Özügergin’in Sinj’de olması çok güzel” diyerek kutladı.

İSMİ ‘HALKA’DAN GELİYOR
İsmini halkadan alan Alka Festivali, 1715’ten beri Hırvatların, Osmanlılara karşı zaferlerini kutlamak için her yıl Ağustos ayının ilk pazar günü düzenleniyor. Hırvatistan lideri ile birlikte binlerce kişinin seyirci olarak yer aldığı festivalde dönemin savaşçılarının kıyafetlerini giyen biniciler, atlarının üzerinde dört nala giderken 3.3 metre yükseklikteki bir ipte asılı çembere ellerindeki mızraklarını geçirerek puan almaya çalışıyorlar.

UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde de yer alan etkinliğin galibi olmak ise büyük bir onur olarak görülüyor. Etkinliğin bu seneki galibi ise 36 yaşındaki Alen Filipovic Grcic oldu. Festival, ekonomik açıdan Sinj esnafının yüzünü güldürürken, şehrin tanıtımı için de iyi bir fırsat olarak görülüyor.