Eyyy Guus Hiddink. Kabul et, Türk futbolunun habis yarası, bütün kötülüklerimizin anası sensin. Altyapımız oyuncu üretmiyorsa; genç takımlarımız sapır sapır eleniyorsa sen sorumlusun. Eski başarılarımızın temel harcı olan gurbetçi denizi kurumaya mı başladı, suçu Almanya’da değil kendinde ara Mr. Hiddink. Vatan-Millet-Sakarya’nın iki adım ötesine geçemiyor muyuz, tabii ki senin yarattığın kültür sayesinde. Hamaset Hollandaca bir kelime değil mi? Futbolumuz şike batağına mı düştü? Sen ispiyonlamışsındır kesin. Şimdi çırpındıkça batıyorsak, o bataklık da ait olduğun Batı’nın eseri işte. Milli futbolcular ıslıklanıyor, hakemler, yöneticiler kötü, herkes barut fıçısı. Senin yüzünden bu hallere düşmedik mi biz?

Dünkü maçta da ne olduysa senin yüzünden oldu zaten. 5’te Selçuk İnan’ın topu direkten mi döndü? Kör talihin yüzünden. 15 dakikada daha iyi gözükmemize kanma. İlk maç o kadar kötü oynattın ki, rehavete düşen Hırvatistan’ın kötü oyununun müsebbibi dahi sensin. İlk Hırvat tehlikesi 17’de kornerden geldiyse ve tıpkı ilk maç gibi adam paylaşamadıysak, bir türlü bunu öğretemediğindendir. Devrenin sonunda oyun dengelendiyse sebep belli: Korkak taktiklerin. Birinci devreyi, ilk maçın tamamından daha verimli kullanmamızın bize hatırlattığı tek soru var: Daha önceleri nerelerdeydin? Hamit’in ayağının dolanmasının da sebebi sensin, İsmail’in kör ortalarının da. İkinci yarıda kramponlarımız zırt pırt kayıyorsa, çivileri törpülemediğindendir. 65’te Hamit’in güzelim şutu girmeyince umutlarımızı sen bitirdin. 67’de ve 77’de Hırvatlar atamadıysa maçı golsüzlüğe bağladığındandır. 90 dakika sonunda içimize oturan o ‘yüzyıllık yalnızlık’ senin eserindir Hiddink, senin eserin.

Şaka/ironi bir yana, gerçekten gitme vaktin geldi üstad. Çünkü hüküm ortak verildi. İşin kötüsü ne biliyor musun? En çok sana umut bağlayanları hayal kırıklığına uğrattın. Yukarıdaki sorunları yaratan bir futbol kültürüne senin gibi bir futbol dehası geldiğinde biraz akıl, biraz plan görürüz diye umutlananları ofsayda düşürdün. Adını duyunca gözleri parlayan bizleri bile taca attın be hocam. ‘Bizim oyuncular duygusal’ klişelerine, gerçek kaos teorisine bile dudak ısırtan kaotik oyunumuza, kontrol dışına çıkan hırsımıza, kazanmayı her şeyin önüne koyan ahlakımıza rahmet okuttuğun, onları meşrulaştırdığın için çok kızgınız sana. Yeryüzünün en önemli teknik adamlarından biri olmana rağmen, ilgisizliğinle ‘yabancı teknik adamlar bize uymuyor’ saçmalığını hortlattığın için öfkeliyiz. Ne bir oyuncu, ne bir akıl, ne bir anlayış bıraktın bize. Hangi Selçuk daha iyi, onu bile anlayamadın be hocam. Bir umudumuz sendeydi, boşa çıkardın. Bir Nazım Hikmet dizesiyle verelim hükmü: “Kabahat senin –demeye de dilim varmıyor ama- kabahatin çoğu senin, canım kardeşim.”

Git Hiddink git. Nasılsa sana bir şey olmayacak. Birisi ‘Neden Türkiye’de olmadı’ diye sorduğunda cevabın belli: “Orası Türkiye. Kimler geldi, kimler geçti.” Uluslararası futbol insanlarına dert anlatırken terleyecek olan bizleriz nasılsa. Koca dünyaya, en çok sana inananları, senin gibi düşünenleri zor durumda bıraktığını, alaturkalığa alan açtığını nasıl ifade edeceğiz ki? Guus Amca, sen kaç, kurtar kendini. Biz onları oyalarız. Zorundayız nasılsa.
Ömer Toprak göz doldurdu
Ay-Yıldızlı formayı ilk kez giyen gurbetçi futbolculardan Ömer Toprak, gösterdiği performansla göz doldurdu. Bundesliga ekiplerinden Bayer Leverkusen’de forma giyen 22 yaşındaki stopere, bir çok eksiğin bulunduğu dünkü rövanşta Guus Hiddink forma verdi. Genç stoper 90 dakika boyunca hatasız oynayarak, gelecek için umut verdi. Kart cezalıları nedeniyle ilk maçta forma bulamayan kaleci Sinan, Serkan, Ömer, İsmail, Selçuk, Caner, Umut ve Kazım dün sahada yer aldı. İlk maçın 11’inden ise sadece Egemen, Hamit ve Selçuk İnan forma giydi.

Aydınlar tribündeydi
Türkiye, İstanbul’da 3-0 kaybettiği maçtan sonra Hırvatistan’a çok az umutla geldi. Bu durum tribünlere de yansıdı. Ay-Yıldızlı ekibi çok sayıda taraftar destekledi. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar da protokol tribününden mücadeleyi izledi. Bu arada maç öncesi Hırvatistan Futbol Federasyonu, TFF yöneticilerine yemek verdi. Yemeğe TFF Başkanvekili Göksel Gümüşdağ ile yöneticiler Lutfi Arıboğan ve Cüneyt Tanman katıldı.

Hamit vasattı
Dünkü kadronun en deneyimli isimlerinden olan Hamit Altıntop, özellikle pas hatalarıyla dikkat çekti. Kaptan yine de 65. dakikada uzaktan vurduğu şutta, Kazım’ın maçın başındaki pozisyonuyla birlikte Milliler’in en tehlikeli atağına imza attı.
Hiddink: bunun son maçım olması yüksek ihtimal
Yayıncı kuruluşun sorularını yanıtlayan Hiddink, "Başka oyuncularımız da var bizim. Hiçbir zaman pişmanlık duymuyorum. Ömer Toprak, Mehmet Ekici, Gökhan Töre, Sinan Bolat, bu isimleri kullandık. Sinan Bolat mükemmel bir maç çıkardı. Hem taktiksel olarak, hem de mental anlamda iyi bir maç çıkardılar" ifadelerini kullandı.

Basın mensubunun "Galiba bu takımın başındaki son maçınızdı" ifadesi üzerine Guus Hiddink, "Bunun olması yüksek bir ihtimal" dedi. Tecrübeli çalıştırıcı, "Almanya'nın üstesinden gelemedik. Play-off yoluyla finallere gitmeye çalıştık ama bu olmadı. Yine de kadromuza gelecek vaad eden oyuncuları kattığımız için memnunum. Defansın göbeğinde oynayan oyuncularımızdan memnun kaldım. Töre ve Kazım'ın gayretleri, Umut'un çabası, Caner'in de ilk yarıdaki performanslarından memnunm. Bu kadro Türk Milli Takımını ileriki yıllarda götürebilecek bir kadro" sözleri ile konuşmasını sona erdirdi.