Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 7 aylık teknik takip sonucu harekete geçen güvenlik güçleri, bazı kişilerin çocuklara hırsızlık yaptırdığını belirledi.

Ekipler, Bursa'da 17, Ankara'da 3, İstanbul'da 1, Eskişehir'de 12 adrese “Hijyen 16” adı verilen eş zamanlı operasyon düzenledi.
Operasyonlarda Zehra D. (46), Petek Ö. (21), İpek T. (26), Nuran Ö. (24), Ergül T. (37), Gürsel B. (49), Kader A. (35), Nurkadın D. (22), Engin E. (32), Ömer T. (45), Zafer I. (24), Nihat K. (29), Vedat Ö. (36), Ertan D. (41), Birsen K. (37), Emine Y. (40), Hasan Y. (48), Dilek U. (33), Zerrin D. (31), Zeki A. (40), Özgür T. (30), Deniz T. (27), İsmail Ö. (27), Yavuz Selim D. (31) ve Hamza T. (37) gözaltına alındı.

Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesine bağlı Kızyakup Mahallesi'nde yaşayan ve şebekenin lideri olduğu öne sürülen Zehra D'nin, kızları ve torunları ile birlikte başka ailelerin çocuklarını para karşılığı tutarak hırsızlık yaptırdığı, hırsızlıktan elde edilen malların dörtte üçünü aldığı, kalanı ise çocukların ailelerine verdiği belirlendi.

8 YAŞINDA ÇOCUĞUN 45, 10 YAŞINDAKİNİN 111 SUÇ KAYDI VAR

Yaşları 6-12 arasında değişen, çoğu kız olan çocukların hırsızlık yaptıktan sonra çantayı en yakın çöpe attıkları, hırsızlık yaptırılan çocuklardan 8 yaşındaki N.K'nin 45, 10 yaşındaki S.K'nin 111 suç kaydı bulunduğu tespit edildi.
Kent merkezlerinde araçla dolaştırılan ve okula gönderilmeyen çocukların yanlarında her zaman örgüt lideri ve iki kadın bulunduğunun, hırsızlık yapan çocukların sokak başlarında kendilerini bekleyen otomobille olay yerinden hızla kaçırıldığının saptandığı belirtildi.

YENİ SÖZCÜKLER ÜRETMİŞLER

Bu arada, aylarca sürdürülen takipte telefon görüşmeleri dinlenen zanlıların şifreli konuşmalarından şüphelenen güvenlik güçleri, zanlıların kendi aralarında konuşurken polise “zarbo”, jandarmaya “nizo”, mağdurlara “moğol” dediklerini, şifreli 100 kelime kullandıklarını belirledi.
Yetkililer, kurdukları sistemle Bursa, İstanbul, Ankara ve Eskişehir kent merkezlerindeki hırsızlıklarda çok yüksek rakamlarda gelir elde ettikleri ve gizli kasaları bulunduğu tahmin edilen zanlılarla birlikte şu ana kadar 2,5 kilogram altın ele geçirildiğini bildirdi.
Zanlılar, sorgulamalarının ardından “suç işlemek için örgüt kurma, örgüt kapsamında yaşı küçükleri hırsızlığa azmettirme ve haksız kazanç temin etme” suçlarından adliyeye sevk edildi.

Zanlıların telefon görüşmelerinde kullandığı şifrelerin yer aldığı belgenin delil olarak savcılığa gönderildiği bildirildi.