Ev ve işyeri hırsızlıklarının büyük çoğunluğu, kapının kilidinin dışarıda kalan bölümünü çekiç veya pense kullanarak kıran hırsızların içerde kalan mekanizmaya ulaşarak kilidi devre dışı bırakmasıyla meydana geliyor. Uzmanlar, kapıdan girilerek gerçekleştirilen hırsızlıklardan korunmak için, kilidin kapının dışında kalan bölümünü muhafaza altına alan koruyucu çelik rozet taktırılmasını öneriyor.

Sakarya Çilingirler ve Anahtarcılar Derneği Başkanı Şaban Asrak, ev ve iş yeri hırsızlıklarında en çok kullanılan yöntemin kilit silindirini kırmak olduğunu belirterek, hırsızların çekiç yardımıyla kapı üzerindeki anahtar girişine baskı uyguladıklarını ve bu yöntemle kapının içindeki pirinç bölümü kırdıklarını belirtti.

Kilidi kıran hırsızların kapının içinde kalan mekanizmaya kısa sürede ulaştığına dikkati çeken Asrak, “Hırsızlar bu yöntemle kilidi etkisiz hale getiriyor. Daha sonra tornavida yardımıyla ikiye ayrılan kilidin içinden sisteme müdahale ederek kapıyı kolaylıkla açıyor. Bunu önlemenin birkaç yolu var” dedi.

Bazı firmaların hırsızlıkların önüne geçebilmek için çelikle takviye edilmiş kilitler geliştirdiklerini belirten Asrak, “Bu kilitlerde hırsızların baskı uygulayarak kırdıkları pirinç bölüm yerine, çelik gövde uygulanmış. Hırsız kırmak istese de de çelik gövdeyi kolaylıkla kıramıyor. Ayrıca, kendiliğinden kırılmalı kilit sistemi de var. Hırsız kilitteki pirinç bölümü kırmak isterken, kilit daha üst bir kısımdan, mekanizmayı etkisiz hale getirmeyecek bölümden kırılıyor. Bu da hırsızın işine gelmiyor” diye konuştu.

Asrak, çelik gövdeli kilit taktırma maliyetinin 250 liraya kadar çıkabildiğini anlatarak, en ucuz yöntemin silindir koruyucu olarak adlandırılan çelik rozet taktırmak olduğunu söyledi.

15-20 LİRA ARASINDA

Çelik rozetin kilit yuvasını kaplayarak kırma ya da yerinden çıkarma amaçlı darbelerden koruduğunu ifade eden Asrak, şöyle devam etti:

“Kilit koruyucuyla, kilidin zayıf noktasını güçlendirmiş oluyorsunuz. Çelik rozeti biz de monte ediyoruz ama eli tornavida tutan herkes bu işlemi kendisi yapabilir. Bu rozeti de 15 ile 20 lira arasında değişen rakamlarla anahtarcılardan temin edebilirler. Normalde kapımıza takılan kilidi, hırsızlar zayıf noktasından kırarak içeri giriyor. Kilidimizi olduğu halde bırakırsak, zayıf ve savunmasız durumdadır. Basit bit yöntemle, çelik rozeti kilidin dışına monte ettiğimiz zaman kapımız savunma konumunda olur. Bütün mesele, kilidimizi korumaktır. Ev ve iş yerlerinden hırsızlıkların yüzde 75'i kilit kırılarak yapılıyor. Kilitleri çelik rozetle koruyarak, hırsızlıkların yüzde 75'inin önüne geçmiş oluruz.”

ÜST KATTAKİ DAİRELERE DİKKAT

Ev sahiplerinin kısa süreliğine bile olsa bir yere giderken kapılarını kilitlemesinin önemine işaret eden Asrak, kapının kilitlenmemesi durumunda dekor olmaktan başka bir işe yaramayacağını dile getirdi.

Asrak, özellikle 2. kat ve üzerindeki dairelerde oturan ev sahiplerinin hırsızlara karşı daha duyarlı hareket etmeleri gerektiğine dikkat çekerek, “Özelikle üst katlarda oturan ev sahiplerinin çelik rozet sistemini evlerinde kullanmalarını istiyoruz. Çünkü hırsızlar binaların üst katlarında daha az hareket olduğu için üst katlarda daha çok çalışma imkanı buluyorlar. Özelikle 3, 4 ve 5. katlarda oturan daire sahipleri, bu tür önlemlere daha çok dikkat etsinler. Tavsiye ettiğimiz sistemlerin üzerinde özellikle dursunlar” dedi.

Vatandaşların kapılarda mutlaka ikinci bir üst kilit kullanması gerektiğini sözlerine ekleyen Asrak, tüm kilitlerin açılabileceğini ancak hırsızların kendilerini uzun süre uğraştıran kilitlerden kaçındığını sözlerine ekledi.