Birlik Başkanı Öner vatandaşlardan yıl başında hindi yerine oğlak yemelerini istedi.

Yılbaşı kutlamak isteyenlerin bu yıl hindi yerine oğlak yemelerini isteyen Başkan Öner, “Denizli’de keçi varlığımız ve oğlak sayımız iyi durumda. Yaklaşan yılbaşı öncesinde 8-10 kilogram ağırlığındaki bir hindi 100 liranın üzerinde fiyatla satılıyor. Oysa keçi besicilerimiz ellerindeki oğlakları bu yıl 200-250 lira arasında satıyor. Besicilerimizin para kazanması, ucuz,sağlık deposu oğlak etinin vatandaşlarımız tarafından bolca tüketilmesini istiyoruz. Keçi eti kokar, dokunur önyargısı var. Bunun böyle olmadığını ispat etmek istiyoruz. Oğlak etinin faydaları var. Yılbaşında Hindi dolması yerine oğlak dolması yapın diyoruz. Osmanlı’dan gelen bir geleneğimiz bu. Oğlak eti diyete uygundur, yağsız protein kaynağıdır” dedi.

“42 BİN OĞLAĞIMIZ VAR”

Denizli’de yaklaşık bin 300 keçi besicisinde 140-150 bin aralığında keçi varlığının bulunduğunu bu yıl bu keçilerden 40-42 bin civarında oğlak alındığını ifade eden Başkan Öner, “Birkaç yıldan bu yana kurban bayramlarının uzun tatillere denk gelmesi nedeniyle insanlar kurbanlık alıp kesmek yerine tatile çıkmayı tercih ediyor. Özellikle yurt dışına ucuz fiyattan kurbanlık vekâleti de bolca verildiği için koyuna göre keçiye rağbet iyice azaldı. Böyle olunca da besicilerimizin elindeki keçi ve oğlak varlığı arttı. Devletimiz tarafından ‘Halk elinde hayvan ıslahı’ projesi kapsamındaki hayvanlardan elit sürüdekilere tane başına 85, taban sürüdekilere 55 lira destek veriliyor. Koyun keçi yetiştiricilerimiz bu parayla geçinmeye çalışıyor. Ancak bu keçi ve oğlak adedinin paraya çevrilip ekonomiye kazandırılması, besicilerimizin parakazanması gerekiyor. Onun için yaklaşan yılbaşı öncesinde birlik olarak vatandaşlarımıza çağrı yapıyoruz. Bu yılbaşında hindi yerine nerede ise aynı fiyata satılan oğlakların yenilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Başkan Öner oğlak etinin çinko, bakır, magnezyum, selenyum ve B vitaminleri bakımındanzengin olduğunu, yüksek oranda protein içerdiğini, sağlıklı ve hazmının kolay olduğunu sözlerine ekledi.