Terörizmle Mücadele Küresel Forumu’nda konuşan Clinton, El Kaide gibi örgütlerin güç kaybettiğini ancak tehlikenin sona ermediğine Sözlerine yapılan forumu desteklediği için Türkiye’ye teşekkür ederek başlayan Clinton, Terörle Mücadele Küresel Forumu sayesinde oluşan işbirliğinin gelecekteki faaliyetleri olumlu biçimde etkileyeceğini ifade etti.

Son 10 yılda 120 binden fazla terör şüphelisinin yakalandığını ve 35 bin kadarının hüküm giydiğini belirten Clinton, Usame bin Ladin'in öldürüldüğünü ve pek çok tanınmış teröristin yakalandığını veya etkisiz hale getirildiğini söyledi.

El Kaide gibi örgütlerin güç kaybettiğini ancak Somali, Mali, Yemen, Nijerya gibi ülkelerde terörün halen devam ettiğini ifade eden Clinton, Türkiye’nin de PKK yüzünden çok kayıp verdiğini ve ABD’nin PKK konusunda her zaman Türkiye’nin arkasında olduğunu belirtti.

Terörün cazibesinin azaltılması gerektiğinin altını çizen Clinton, terörle mücadele konusunda uluslararası işbirliği çok önemli olduğunu ve istihbarat dahil her türlü konuda işbirliğinin yapılması gerektiğini vurguladı. Clinton, Avrupa'da olduğu gibi tek başına hareket eden teröristlere karşı bu işbirliğinin daha önemli hale geldiğine dikkat çekti.

Clinton, “Terörle mücadele konusunda iki aşamada çalışmalarımızı geliştirmemiz gerekiyor. Bunlar, aşırı ideoloji yani radikalizm ile mücadele ve teröre katılanları sayısının azaltılması. Özellikle gençler için, terör örgütlerinin cazibesini azaltmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Terörle mücadele konusunda demokratik yönetimlerin otokratik yönetimlere nazaran daha başarılı olduğunun söyleyen Clinton, “Uluslararası hukukun üstünlüğünü göz önüne almadan terörle mücadele ederseniz sadece nefreti arttırırsınız.” ifadelerini kullandı.

Herkesin birtakım düşmanlar ile karşı karşıya olduğunu, kendilerine kuvvet kullananlara karşı kuvvet kullanmaya devam edeceklerini belirten Clinton, “Bunu yaparken de kurallara uyacak ve sivillere dikkat edeceğiz.” dedi.