Çalışma ziyareti çerçevesinde Ankara'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile biraraya geldi.

İkili ve heyetlerarası görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi

Toplantıda ilk olarak söz alan Babacan, Clinton'ı Türkiye'de görmekten dolayı memnun olduklarını belirtti.

-BABACAN-
Babacan,"Yeni yönetimin iş başına gelmesinden sonraki bu ilk Türkiye ziyareti Clinton'ın.Bu ziyaret gayet zamanlı bir ziyarettir.Türkiye ile ABD'nin çok geniş bir ortak gündemi var.Bu gündem geniş coğrafyayı kapsıyor.Bu görüşmeleri zamanlıca yapmak önemliydi.ABD ile Türkiye arasındaki ilişkileri tanımlarken dostluk, ortaklık, müttefiklik kavramını kullanıyoruz.Görüşmelerde bu özelliklerimizi teyid ettik.

Türkiye ve ABD aslında aynı değerleri savunan ve bunları yaymaya çalışan iki ülke.Demokrasi, insan hakları, özgürlükler, hukukun üstünlüğü gibi değerler iki ülkenin savunduğu değerlerdir. Toplantı sonrası ortak bir yazılı açıklamamız olacak.İkili ilişkileri de ele aldık görüşmelerde.Ortadoğu başta olmak üzere Irak, Afganistan, Pakistan, Kafkaslar, Kıbrıs, Türkiye -AB ilişkilerini ve enerji konusunu değerlendirdik. Teröre karşı mücadeledeki işbirliğimizi bundan sonraki dönemde de aynı kararlılıkla devam ettireceğimiz konusunu -karşılıklı teyit ettik."

-CLİNTON-

Babacan'ın ardından konuşmasını yapan Clinton, ise şunları söyledi;

"Ankara'da olmak çok güzel.Benim için önemli ve özel bir yeri var Türkiye'nin.Depremden sonra eşimle birlikte yaptığım ziyareti hep hatırlıyorum ve hiç bir zaman unutmadık.İki ülke arasındaki ilişkiler ortaklık, dostluk ve müttefiklik çerçevesinde tanımlanıyor.Biz ortak sorunları omuz omuza birlikte aşmak için çalışıyoruz.Obama ve ben sizlerle birlikte çalışacağız.Türkiye Afganistan'ın istikrarı için çok çaba gösterdi.Irak özellikle K. Irak konusundaki çabalarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.

Ortadoğu'da kapsamlı barış konusunu ele aldık.PKK ile mücadele konusunu görüştük. Obama'nın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği yeniledik.ABD adanın yeniden birleştirilmesi ve iki toplumla federasyon çözümünü desteklemeye devam edecektir.

Genç Türkiye ve genç Amerika girişimini kuracağız.

OBAMA TÜRKİYE'YE GELECEK

Obama'nın sizlere mesajı şudur; Obama, Türkiye'yi ziyaret ediyor olacak önümüzdeki ay içinde. Tam tarih kısa süre içinde açıklanacak.

"TÜRKİYE, ORTADOĞU BARIŞINDA ÖNEMLİ ROL OYNUYOR"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Clinton,"ABD, Ortadoğu'da kapsamlı bir barışı destekliyor.Barış çabalarından dolayı Türkiye'ye teşekkür ediyoruz.Süreç içinde Türkiye önemli bir rol oynadı."dedi.

-İSRAİL-SURİYE GÖRÜŞMELERİ-
Babacan ise,"Gazze'deki gelişmeler İsrail-Suriye arasındaki görüşmeleri askıya almamıza neden oldu.Gazze'deki durum önemli. Ataşkesin kalıcı hale gelmesini önemsiyoruz.Ne zaman Suriye ve İsrail görüşmelere devam etmek isterse, Türkiye o zaman bu sürece katkı vermeye hazır olacaktır.Bu iki tarafın talebine bağlı olacaktır.Uluslararası toplumun bu sürece vereceği destek önem taşımaktadır."

-IRAK'TAN ASKERLERİN ÇEKİLMESİ-

Bir gazetecinin, "Irak'tan çekilirken Türkiye güzergahını mı kullanacaksınız?" sorusu üzerine Clinton,"Şu anda bir süreç içindeyiz.Bu sürecin başlangıcındayız.Obama zaten bu planın ana hatlarını açıklamıştı.Yapılması gereken pekçok şey var.Askeri kararlar konusu gündeme gelmedi pek fazla. Askerlerimiz ne zaman ve nasıl çekilecek bunu Türkiye gibi NATO ülkeleri ile konuşacağız."

Babacan ise aynı soruya şu yanıtı verdi;"Bu konuyu değerlendireceğiz.Genel anlamda olumlu baktığımız bir konudur.Çekilme ne zaman, nasıl olacak? Kapsamı nedir? Bunları göreceğiz.Bizim için bir sakınca görmezsek olumlu bakarız.Bizden talepleri ne olacak? Bunların müzakereleri olacaktır.Biz bu konuda destek vermeyi isteriz."