Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, Hıfzıssıhha Enstitüsü laboratuvarlarının koruyucu sağlık hizmetleri açısından önemli hizmetler yaptığına dikkati çekerek, ''Hıfzıssıhha Enstitüsü laboratuvarları kapatılamaz'' ifadesine yer verdi.

SES Merkez Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, yeni yılda kamusal sağlık kurumlarının işlevsizleştirilmesi adımlarından birinin daha atıldığı öne sürüldü. Sağlıkta özelleştirme ısrarında Hıfzıssıhha Enstitüsünün bölge laboratuvarlarının da yer aldığı belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Bakanlık bu kamu sağlık birimlerinin biyokimya ve bakteriyoloji laboratuvarlarını kapatmaya hazırlanıyor. Bu durumun gerekçesi ise ibretlik. Yıllardır Bakanlıktan ödenek alamayan bu birimlere SGK'nın da ödeme yapmayacağını söylemesi. Bunun üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı Tedavi İşleri Genel Müdürlüğünün bulduğu çözüm, laboratuvarları kapatmak.''

1928 yılında kurulan ve Ankara'da bir merkez ile yedi bölge müdürlüğü şeklinde teşkilatlanan enstitünün koruyucu sağlık hizmetleri açısından çok önemli hizmetler sunduğu kaydedilen açıklamada, SGK'nın ödeme yapmaması gerekçe gösterilerek laboratuvarların kapatılamayacağını, aksine kurumun daha da işlevli hale getirilmesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, ''Sağlık Bakanlığını yurttaşın sağlık hakkını, ödenen vergilerimizin karşılığını vermeye, bu kurumu daha işlevli hale getirerek kamusal ve koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirmeye davet ediyoruz'' denildi.