Kuşadası'nda 2 gündür etkili olan sağanak yağışlar sonucu Türkmen Mahallesi'ndeki Marina Tuntaş Sitesi ile Kadınlar Denizi Mahallesi'ndeki Işıkkent Sitesi ve Nurgül Apartmanı'nın bulunduğu bölgelerde dün heyelan meydana gelmişti. Heyelan sonucu toprak kaymalarıyla birlikte binalarda çökmeler oluşurken, balkonlar yıkılmış, bahçe duvarları çökmüştü.
Belediyenin zamanında müdahalesiyle dairelerin tahliye edilmesiyle büyük bir facianın ucuz atlatıldığı heyelanın ardından Kuşadası Belediyesi'nin talebiyle bugün Afet ve Acil İşler Müdürlüğü'nden 3 kişilik uzman bir ekip Kuşadası'na geldi. Jeoloji Mühendisi Hasan Yıldız ve Gazi Baştürk ile İnşaat Mühendisi Cengiz Öztürk'ten oluşan 3 kişilik ekip, İmar ve Şehircilik Müdürü Yiğit Emre Özturan'nın başkanlığındaki ekiple birlikte ilçede heyelan olan 3 ayrı bölgede gün boyu teknik inceleme yaptı. İncelemenin ardından teknik bir rapor hazırlandı. Kaymakamlık ve belediyeye teslim edilen raporda, heyelanın meydana geliş nedeniyle ilgili tüm detaylara yer verildi. Raporda, Türkmen Mahallesi'ndeki TuntaşMarina Sitesi'nde yeni kaymaların olabileceğine dikkat çekilerek, zeminin ve binaların detaylı olarak incelenmesi gerektiği vurgulandı. Uzmanlar, ayrıca TuntaşMarina Sitesi'ndeki diğer bloklarında jeolojik olarak aynı zemin üzerinde yer almasından ve zeminin aşırı suya doymuş olmasından dolayı kayma riskinin devam ettiğini vurguladı.
Belediye Başkanı M. Esat Altugün ise, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden gelen uzman ekibinin belediye uzman ekipleriyle birlikte ön incelemeyi tamamladığını belirterek, "Bu ön rapor doğrultusunda heyelan bölgelerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden kesin inceleme raporu gelene kadar bu rapor geçerli olacak. TuntaşMarina Sitesi'nde C ve D blokları ile Kitaş sitesindeki otopark mühürlü olarak kalacak ve buralara girilmesine kesinlikle izin verilmeyecek. Uzmanların belirlediği tüm tespitler yerine getirilecek. Bir yandan durum tespiti yaparken bir yandan da heyelanla ilgili araştırmaları sürdürüyoruz. Bu heyelanda en büyük tesellimiz zamanında yaptığımız müdahale sonucu bir kayıpla karşılaşmamamız oldu. Olası bir faciayı zamanında yaptığımız tahliye ve güvenlik önlemi girişimiyle önledik. Bundan sonra ilgili teknik uzmanlarla yapacağız çalışmalarla heyelanın gerçek nedenini ortaya çıkaracağız. Olumsuzlukları gidermek için çalışmalarımızı süratli ve titiz bir şekilde sürdürüyoruz" dedi. -iha