CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, 'AKP'nin CHP adına bu kadar propaganda yapması utanç verici' diyerek 'Hevesleri kursaklarında kaldı' dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Sosyalist Enternasyonal Etik Komitesi"nin CHP"ye dönük herhangi bir karar almamasının, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere AKP"lilerin “heveslerini” kursaklarında bıraktığını söyledi. Öymen, “AKP"nin kendisinin üye olmadığı bir örgütte CHP adına bu kadar propaganda yapması utanç verici. AKP kendisini kurtarmak için uluslararası baskı yaratmaya çalışıyor. Sosyalist Enternasyonal açısından hevesleri kursaklarında kaldı” dedi.

Yunanistan"ın Başkenti Atina"da bugün başlayan Sosyalist Enternasyonal'in 23"ncü Genel Kurulu'na ilişkin CHP"yi sevindirecek bir karar çıktı. Avrupalı bazı sosyalist parti milletvekillerinin CHP"ye dönük “sosyal demokrat değil” eleştirileriyle başlayan tartışmalara, CHP Lideri Baykal"ın, “biz şamar oğlanı değiliz” diyerek tepki göstermesi ve kongreye katılmaması ilk olumlu sonucunu verdi. Cumartesi günü toplanan Sosyalist Enternasyonal Etik Komitesi"nin CHP"ye ilişkin herhangi bir karar almadığı bildirildi.

Etik Komitesi"nin ilgili kararını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, “Başbakan Erdoğan"ın, bu konudaki hevesi maalesef kursağında kaldı” dedi. AKP"li milletvekillerinin CHP"nin Sosyalist Enternasyonal"den dışlanması için bir süredir çaba içinde olduğunu öne süren CHP"li Öymen, “Biz CHP olarak böyle bir şey beklemiyorduk. 30 yıldır üye olduğumuz bir örgütten CHP"yi dışlayıcı karar alınmasını beklemiyorduk” dedi.

TÜRKİYE"YE DÖNÜK KARAR ÖNEMLİ

CHP"nin, iç politikayı uluslararası platformlarda “siyasi” mücadele aracı olarak kullanmadığını ve Türkiye için politika ürettiğini ifade eden Öymen, Sosyalist Enternasyonal"de Türkiye"ye dönük sergilenecek tavrın önemli olduğunu belirtti. AKP"nin başta Anayasa Mahkemesi olmak üzere Türkiye"deki yargı unsurlarına baskı yapması için uluslar arası platformlarda kulis yaptığını ileri süren Öymen, şunları söyledi:

“Avrupa Konseyi"nde alınan karar bunun en önemli örneği. AKP"nin beklentisi bu yöndeydi. Ancak bizim için üzüntü verici olan o kararın alınması için 21 tane sosyalist milletvekili de destek verdi. Sosyalist Enternasyonal"de adet, bir ülke ile ilgili bir karar alınacağı zaman o ülkedeki kardeş partilerle temas edilmesidir. Orada oy veren sosyalist milletvekilleri bu konuda yanlış yaptılar. CHP ile temasa geçilmedi. Burada benzeri bir çalışmanın Sosyalist Enternasyonal"de yapılmak istendiğini bildiğimiz için biz tepkimizi gösterdik ve toplantıya katılmadık. Bu oyunu boşa çıkarmak için tavrımızı koyduk. Şimdi, Sosyalist Enternasyonal"den çıkacak nihai bildiriyi bekliyoruz. Oradaki belgeleri gördükten sonra daha kapsamlı bir değerlendirme yapacağız.”

HEVESLERİ KURSAKLARINDA KALDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, AKP"yi de eleştirdi. AKP"nin, “kendini kurtarma” telaşı içinde olduğunu söyleyen Öymen, “AKP"nin kendisinin üye olmadığı bir örgütte CHP adına bu kadar propaganda yapması utanç verici. AKP kendisini kurtarmak için uluslararası baskı yaratmaya çalışıyor. Bu yolla Anayasa Mahkemesi"ni etkileyip yargı sürecinden kurtulacaklarını düşünüyorlar. Sosyalist Enternasyonal açısından hevesleri kursaklarında kaldı. 30 yıllık üyesi olduğumuz Sosyalist Enternasyonal"le aramızı açmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

anka