Marie Claire dergisi sizler için ekonomik kozmetik alışverişi yapmanın kurallarını, ürünleri daha uzun süre kullanmanın püf noktalarını ve hangi ürünlere para harcayıp hangilerinde tuumlu olmanız gerektiğini araştırdı.

Bir internet sitesinin yaptığı araştırmaya göre 2009 yılının başından bu yana, en çok iletilen mailler arasında New York Times'ın çok zenginlerin nasıl kemer sıktığını anlatan makalesi yer alıyor. Makalede milyonerlerin Sotheby'de gizlice mücevherlerini sattıklarını, özel spor hocalarından ve dermatologlarından vazgeçtiklerini, gösterişli görünmesine rağmen daha ucuz olduğu için minivan kullandıklarını yazıyorlar... Anlayacağınız onların da aslında bizlerden farkı yok! Aslında gayet de şanslıyız; zira günümüzde markalar müşterilerine çok geniş bir fiyat skalası sunuyorlar. Ulaşılabilir ürünler ise lüks olanlar kadar etkili. Mass market ürünlerde de son teknolojiler kullanılıyor. Kısacası milyonlar harcamadan da bir yıldız gibi görünmeniz mümkün. Tek yapmanız gereken doğru ürünlere yatırım yaparken; bazı noktalarda tutumlu davranmak ve tabii ki malzemelerinizi uzmanların size önerdiği püf noktalara dikkat ederek kullanıp ömürlerini uzatmak.

HANGİ ÜRÜNLERE NE KADAR PARA HARCANMALI?

Uzmanların tavsiyesiyle cimrilik ya da savurganlık yapabileceğiniz bazı stratejik ürünler...

SAÇ

HARCAYIN! Kaliteli bir saç fırçasıyla hem şekillendirme sürecini kısaltabilir hem de daha az malzemeye ihtiyaç duyarsınız. Bu yüzden saçınızın cinsine ve genellikle yaptığınız saç modeline göre kendiniz için en uygun saç fırçasını bulmalısınız. Doğal kalın ve sert hayvan kıllarından yapılmış bir saç fırçası saçlarınızın elektriklenmesini engellerken, yuvarlak bir fırça ise saçınızı kuruturken düzleştirmenize ya da dalgalandırmanıza yardımcı olur.

TUTUMLU OLUN! İyi bir mass market markası kullandığınız sürece şampuan ve saç kremi için çok para harcamanıza gerek yok. Özellikle de saçınızı çok sık yıkıyorsanız... Tek yapmanız gereken güvendiğiniz bir markadan saçınızın cinsine, rengine ve şekline göre en uygun ürünleri satın almak. Böylece her saçınızı yıkadığınızda istediğiniz mükemmellikte bir görünüme sahip olabilirsiniz.

HARCAYIN! Saçınızın günlük yıkaması için para harcarken ne kadar tutumlu olmanız gerekiyorsa, bakım ürünlerini alırken de o kadar savurgan olabilirsiniz. Uzmanlar parlak ve yumuşak bir saça sahip olmanız için haftalık bakımınızı ihmal etmemeniz gerektiğini söylüyor. Saçınıza en uygun maskeyi ya da saç bakım kremini seçerek beş dakikalık bakım kürü ile kendinizi şımartmaksınız.


KOZMETİK ALIŞVERİŞİNDE BEŞ ALTIN KURAL

Kadının alışveriş yaparken ayakkabılar kadar karşı koyamadığı cazip kozmetik ürünler; çoğu zaman aşırı harcama yapılmasına da neden oluyor. Oysa oyunu kurallarına göre oynayarak karlı çıkmak mümkün...

1-Liste Yapın- Satın almanız gerekenleri listelemek; daha iradeli hareket etmenizi sağlayacaktır. Çünkü mağazaların şık dekorasyonları, kullanılan aydınlatmanın heyecan verici yansımaları, reyonlardaki malzemelerin çeşitliliği genellikle karşı konulmaz birer tuzaktır ve sizi ihtiyacınız olmayanı satın almaya itebilir. Bunun yanı sıra alışverişe çıkarken yalnız olmaya da özen gösterin. Yanınızda arkadaşınız varsa, fazla para harcamanıza neden olabilecek;'Sana çok yakıştı' ya da 'Bu renk tam da senin rengin' gibi komplimanlarda bulunabilir.

2-Uzmandan destek alın- Eğer çok sevdiğiniz pahalı bir saç ürünü varsa, kuaförünüzden yardım isteyin. Çeşitli mağazalarda ya da o markanın toıptancılarında indirimleri olabilir. Ayrıca bazı markaların seri sonu mağazaları da mevcut. Her üğrün olmasa bile bazı ürünleri daha ucuza satın almanız mümkün.

3-Çok yönlü ürünleri seçin: Makyaj paletleri kesinlikle birer hayat kurtarıcı... Bunların yanısıra hem dudaklara hem de yanaklara ya da tam tersi hem gözlere hem de dudaklara uygulayabileceğiniz çok yönlü ürünler mevcut. Üstelik masraflarınızı mini indirmenize de yardımcı oluyorlar.


4-Büyük boyları tercih edin: Bir kozmetik mağazasına gittiğiniz zaman küçük boy ile büyük boy arasında çok fazla fiyat olmadığını göreceksiniz. Bu nedenle bir adet üyük boy ürün satın almak iki küçük boj almaktan çok daha karlı olacaktır.

5-Ürünleri birbirine karıştırın: Genellikle lüks ürünlerin kokuları, ekonomik ol nazaran daha etkileyicidir. Bu nedenle güzel kokulu vücut losyonunuzu, daha olan nemlendiricinizle birlikte uygulan deneyebilirsiniz.



CİLT

TUTUMLU OLUN! Uzmanlar uzun vadede evde temizleme, nemlendirme gibi rutin bakımınızı düzenli bir şekilde gerçekleştirdiğiniz sürece kabin bakımlarıyla aynı etkiyi görebileceğinizi dile getiriyorlar.

HARCAYIN! Makyaj temizleyicisine para harcarken kesinlikle cimrilik yapmamalısınız. Rutin bir cilt bakımının vazgeçilmezlerinden biri olan cilt temizleme aşaması için cildinize en uygun ürünü satın almanız çok önemli. Çünkü bazı temizleme ürünleri cildinizi tahriş ederken, bazıları nemlendirebilir... Bunun için ürün satın alırken bir dermatolog yardımı alabilirsiniz.

TUTUMLU OLUN! Yaşlanmayı geciktirmek için nemlendirici kullanmanız gerekiyor, bu nedenle birçok kişi sadece nemlendiriciye para harcamayı tercih ediyor. Oysa bu doğru bir tercih değil! içerisinde nemi artıracak ve cildi gerginleştirecek pantapeptid ve hyalüronik asit gibi içeriklerin yer aldığı kremler sadece lüks markalarda değil, mass market ürünlerde de mevcut. Örneğin Olay'in Regenerist, Nivea'nın ise Nutralift Serisi oldukça başarılı.

HARCAYIN! Bazen istediğiniz bir ürünü bulmak çok zor olduğundan cildiniz için en doğru ürünü bulduysanız kesinlikle para harcamaktan korkmamalısınız. Mesela eğer cildinizin makyaj yapmadan bile muhteşem görünmesini sağlayacak pahalı bir nemlendirici ya da serum bulduysanız, almaktan çekinmemelisiniz. Çünkü ileride bu ürün sayesinde makyaj malzemelerine çok para harcamak zorunda kalmayacak ve her şekilde kar etmiş olacaksınız.

TUTUMLU OLUN! Dermatologlar parlak bir cilt için yüzde 70 oranında glikolik asit bulunan bir peeling uygulanması gerektiğini sık sık dile getiriyorlar. Ancak Avon'un yüzde on gibi az miktarda glikolik asit içeren Anew Clinical Advanced Retexturizing Peeling ürünüyle aynı sonuca evde de ulaşmanız mümkün. Eğer bu ürünü düzenli bir şekilde kullanırsanız, kırışıklıklarınızda da azalma göreceksiniz.

HARCAYIN! Retinoid'in cilt üzerindeki sıkılaştırma, kırışıkları azaltma, elastikiyet oranıyla cilt tonunu dengeleme etkisi oldukça fazla, bu nedenle içeriğinde bu maddenin yer aldığı ürünlere para harcamaktan çekinmeyin.

MAKYAJ

TUTUMLU OLUN! Makyaj malzemeleri için çok fazla alternatifiniz var. Bu yüzden bakım ürünlerine para harcarken, makyaj ürünlerinde tutumlu davranarak bütçenizi dengeleyebilirsiniz. Maskara da rahatlıkla ekonomik davranabileceğiniz malzemeler arasında yer alıyor. Max Factor'ın maskaraları ise en etkili olanlardan... Çok uzun süre dayanıyor ve takma kirpik etkisi yaratıyor.

HARCAYIN! Konu makyaj olduğu zaman kesinlikle cilt renginize uygun olmayan bir fondöten kullanmamalısınız. Bir makyajın olmazsa olmazlarından biri olan fondötenin en iyisini seçmelisiniz. Öncelikle cilt renginize sonra da cilt tipinize uyumlu olmasına da özellikle dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde maske görünümü ortaya çıkabilir.

TUTUMLU OLUN! Takma kirpikte en kaliteli olanın tercih edilmesi gerektiği gibi yerleşik bir kanı var. Oysa en az para harcamanız gereken ürünler arasında takma kirpikler. Birçok markanın bünyesinde kirpiklerinizin daha uzun ve yoğun görünmesini sağlayan, kolayca uygulayabileceğiniz takma kirpikler mevcut.

HARCAYIN! Makyaj yaparken kaş şeklinizin de büyük önemi var. Her ne kadar kaş almak ve şekillendirmek kolay gibi gözükse de; aslında ciddi anlamda ustalık gerektiriyor. Bu nedenle evde kendiniz denemek yerine kuaförde işi uzmana bırakın. Bu konuda risk alırsanız, elde ettiğiniz sonuçtan mutsuz olma ihtimaliniz çok yüksek.

TUTUMLU OLUN! Piyasada binlerce dudak parlatıcı ürün var. Seçeneğiniz bu kadar fazlayken, en pahalısına yönelmeniz gerçekten de mantıksızlık olur.

ÜRÜNLERİN ÖMRÜNÜ UZATIN

Ünlü make-up artist Carolina Barnes, makyaj malzemelerinin ömrünü uzatmak için ipuçları veriyor.

Yüz kremlerinizi satın aldığınızda; kapak kısmında hava almalarını engelleyen ince bir kâğıt ya da ikinci bir koruyucu aparat bulunduğunu fark etmişsinizdir. Birçoğumuz bu ince kısmı koparıp atarız. Oysa ürünün bozulmasını engellemek ya da dayanma süresini uzatmak için o koruyucu kısma ihtiyacımız var. Çıkarmamaya özen gösterin.
Makyaj malzemelerinizi ve cilt bakım ürünlerinizi kalorifer, ısıtıcı ve ışık veren aletlerin yanında bulundurmamaya özen gösterin. Işık almayan, havadar mekânlarda saklayın.
Seyahatleriniz sırasında; sıvı bakım malzemelerinizden biri ya da birkaçı mutlaka makyaj çantanıza ya da valizinize dökülmüştür. Bunu engellemek için gerekli olanları küçük boş tüplere koymayı deneyebilirsiniz.
Rujunuz bitmek üzereyse, kulak pamuğu yardımıyla sürmeyi deneyebilirsiniz.

TUTUMLU OLUN! Özel bir organizasyon olmadığı sürece saçınızı kuaförde değil, evde şekillendirmeyi deneyin. Hatta eğer aranız kuaförünüz ile iyiyse ondan size özel şekillendirme dersi vermesini bile isteyebilirsiniz. Ardından evde kullanabileceğiniz fön makinesi, şekillendirici bir saç fırçası, düzleştirici, maşa gibi malzemeler alarak hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.