KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, hiçbir yayın organına `AKP hakkında açılan kapatma davasının Ergenekon soruşturmasının rövanşı olduğu' yolunda bir söz söylemediğini belirterek, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk'un gözaltına alınma şeklini yadırgadığını ve büyük üzüntü duyduğunu kaydetti.

Bakan Ertuğrul Günay, Ergenekon soruşturmasında gazeteci İlhan Selçuk'un gözaltına alınmasıyla ilgili "Talihsiz zamanlamalar ve rastlaşmalar oldu. Toplumun dikkatle ve bir miktar kaygıyla izlemesine yol açan gözaltılar oldu. Bu süreci bilemem, bizim de dışardan izlediğimiz bir süreç. Ancak Türkiye'nin duayen gazetecilerinden birisinin sabah erken saatlerinde evinden alınıp götürülmesinden üzüntü duyduğumu söylemek istiyorum. En kısa zamanda temenni ediyorum ki bu olaylardan bu iddialardan ilgisi olmadığı kanıtlanır, sağlığına özgürlüğüne kavuşur" diye konuştu.

`ÖNEMLİ YERLERE SIZMA' İLE NE KASTETTİM'

Bakan Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda sadece haber ajanslarının alındığı basın toplantısında son günlerdeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Kendisine yönelik söylemediği sözler nedeniyle haksız eleştiriler yapıldığını vurgulayan Günay, "Başsavcının zamanlamasında bir kasıt görmediğimi söyledim. Ancak olayların gelişmesi, çevresel etkiler ve bir takım telkinlerin kendisini dava açmak konusunda zorlamış olabileceğini belirtim. İddianameye karşı görüşlerimi açıklarken kullanmış olduğum `Önemli yerlere sızma' sözcüğü ile kastettiğim de bu siyasal ortam ve telkinlerin yarattığı talihsiz sürece vurgu yapmaktır. Bundan sonraki süreç yargıyla ilgilidir. Umuyorum ki en doğru kararı yargı verecektir" dedi.

`ÖZEL DÜZENLEMELER YARAR GETİRMEZ'

Bakan Günay, MHP ile Anayasa değişikliği konusunda yeni bir pazarlık süreci olup olmayacağı yönünde kendisine daha önceden yöneltilen bir soruya da şu yanıtı verdi:

"Ben bundan önce MHP ile yapılmış bulunan bir parlamento oydaşmasının biraz zamansız olduğu görüşünü söylemiştim. Gereksiz ve zamansız olduğunu bugün de tekrarlıyorum. Böyle, bir parti ile özel düzenlemeler yapmak yerine bütün topluma ve bütün parlamentoya sunma çok daha doğrudur, diye düşünüyorum. Çünkü burada ortaya çıkmış olan bu tartışmalar, başka bazı önemli ve öne çıkması gereken tartışmaların önünü kesti."

BÜYÜK BİR HESAPLAŞMA SÜRÜYOR

Anayasada özel düzenlemeler yapılmaması gerekitiğini vurgulayan Günay, şunları söyledi:

"Özel düzenlemeler yaptığımız zaman yeni tartışmalara vesile olabiliriz. Asıl, önemli tartışmaların önünün kesilmesine katkı yapabiliriz kaygısını taşıyorum. Buradan kastettiğim Ergenekon soruşturmasıdır. Açıklıkla söylüyorum. Aslında ilginç bir şey oldu, Türkiye birkaç aydan bu yana fevkalede önemli, devletin içine kadar sızmış bir çeteleşme meselesiyle mücadele etme eşiğine gelmişken, başka gündemlere kaydık bir miktar ve şimdi de yeni bir gündeme kaydık. Hukuk devletini kurmak için devletin yapması gereken büyük bir hesaplaşma bir yandan sürüyor, ama kamuoyunun oldukça gözünden ve gündeminden kaçırıldı."

Günay, son olarak AKP ile ilgili iddianamenin zamanlamasıyla Ergenekon soruşturması arasında doğrudan bağ kuran hiçbir açıklamasının olmadığını söyledi.