Terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticilerinden Duran Kalkan, örgütün başlattığı “çatışmasızlık ve eylemsizlik” süresinin 1 Eylül'de sona ereceğini, TSK"nın operasyonları durdurulmaması halinde, bu tarihten sonra yeniden “çatışmaların” başlayacağı tehdidinde bulundu.

Terör örgütü PKK"nın üst düzey yöneticilerinden Duran Kalkan, ANF"ye yaptığı açıklamada PKK"nın 1 Eylül"e kadar "çatışmasızlık ve eylemsizlik" ilan ettiğini anımsattı. Kalkan, “1 Eylül"de bu süreç tanımlanıyor. Ondan sonra ne olacaktır? Birçok çevre bu konuda hiç duyarlı bir tutum içinde gözükmüyor. Sanki böyle bir sorun yokmuş gibi yaklaşılıyor” dedi. Kürt sorununun çözüm ilkelerinin tartışılması istendiğini, çözüm için adımların atılması için çalışıldığını söyleyen Kalkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Halbuki bir kere, bırakalım o adımları atmayı, mevcut tartışma düzeyini daha derinleştirmek ve görüş ortaklaşmasını yaratabilmek için uygun, çatışmasız bir ortama ihtiyaç var. Bu da Türk ordusunun operasyonları durdurması olacak. Aylardır PKK tek yanlı çatışmasızlık sürecini geliştiriyor, ama aynı karşılığı Türk ordusundan da almış değildir. Dolayısıyla bir kere, tartışabilmek için bile uygun zemini yaratmak lazım. Bu da çatışmaların durdurulmasıdır. Artık bunun iki taraflı olması gerekiyor. Bunun için de, 1 Eylül"den itibaren Türk ordusunun operasyonlara kesin son vermesi gerekli. Böyle olmazsa ne olur? Çatışma gündeme gelebilir. Mevcut tartışma ortamını sürdürmenin imkanı ortadan kalkabilir. Bunun zemin yok olur.”

-KÜRTLER ADINA KONUŞANLAR DİKKATLİ OLSUN-

“Kürt açılımına” ilişkin Kürtler adına konuşanları da “dikkatli olmaları” uyarısında uyaran Kalkan, “Kürtler adına konuşanların da dikkatli olması, ölçülü yaklaşması, üslubuna, açıklamalarına dikkat etmesi gerekli. Türkiye'nin hassasiyetlerini dikkate alan, ona göre söz ve davranış içerisinde olan tutumu geliştirmesi gerekli. Yine Kürtler adına da daha doğru ve ölçülü konuşabilmesi lazım. Bazıları var ki, en sonda konacak şeyleri en başta söylemeye çalışıyorlar, bunun söylenmesini istiyorlar. Bu, aslından baştan sorununun çözümüne yaklaşımın önünü tıkatmak oluyor. Öyle yaklaşılmamalı. Yöntemsiz yaklaşımla Kürt sorununun çözümü yönünde adım atılamaz. En başta söylenmesi ve yapılması gerekenin ne olduğunu doğru tespit etmek, oradan başlayarak adım adım ilerlemek gerekiyor” diye konuştu. / vatan