OHAL kapsamında 2 yeni KHK daha yayımlandı. 3 bin 939 kişi kamudan ihraç edilirken, 235 kamu personeli ise görevine iade edildi. 14 dernek kapatıldı, 5 dernek de yeniden açıldı. Öte yandan,  KHK'lar ile evlilik programlarının da yasaklanmasına ilişkin haber kanalları ve ajansları son dakika gelişmesi geçmişti. Edinilen bilgilere göre ‘prime time’ kanallarındaki evlilik programlarının kaldırılmadığı, cinsel ürün reklamı yapan ve dating flört içerikli program yapan ve gelirlerini bunlar üzerinden sağlayan uydu kanallarına yasaklamanın geleceği belirtildi.

Yapılan düzenleme şöyleydi:

‘'Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dâhil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez. Katma değerli elektronik haberleşme hizmet numaraları, yerel aranır numaralar, benzeri özel içerikli hizmetlere ilişkin numaralar ile özel ücrete tabi diğer sabit ve mobil numaralar kullanılmak suretiyle, izleyici ve dinleyicileri yanıltıcı veya haksız kazanca neden olacak şekilde yarışma, çekiliş, lotarya ve benzeri adlar altında ödül ve ikramiye taahhüt edilemez ve bu yöntemle ürün tanıtımı, satışı ve pazarlaması yapılamaz.”

KHK'lar ile Kara Kuvvetlerinde halen tutuklu bulunan Kara Havacılık eski Okul Komutanı Tuğgeneral İdris Fevzi Okan ile 43 Albay da meslekten ihraç edildi. Deniz Kuvvetlerinde 13, Hava Kuvvetlerinde 8 Albay'ın da görevine son verildi. TSK'da Hava Kara Deniz Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığında çok sayıda subay ve astsubay da ihraç edildi.

GÜL'ÜN YAVERİ

İhraç edilen isimler arasında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başyaveri Kurmay Albay Bekir Furkan Özdaban da bulunuyor. Özdaban bir süre 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de çalışmıştı. 16 Ocak’ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gözaltına alınan Özdaban Türkiye'ye getirilmiş ve sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı. Daha sonra ise yeniden gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

basliksiz-1
 

 

İşte son KHK ihraçları:

Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarından 1127 kişi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan 66 kişi

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan 201 kişi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan 68 kişi

İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 56 kişi

İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 120 kişi

Milli Savunma Bakanlığı'ndan 36 kişi

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 29 kişi

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 478 kişi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 141 kişi

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 447 kişi

Sağlık Bakanlığı'ndan 216 kişi

YÖK İdari Personeli içerisinden 98 kişi

KAPATILAN KURULUŞLAR

Yayımlanan kararnamede, Van İpekyolu Haber Gazetesi, Bağımsızlık Demokrasi Sosyalizm için Yürüyüş Dergisi, Bedensel Engelliler Derneği ve bunların yanında 13 tane sağlık kuruluşunun, 18 tane vakfın ve 14 derneğin kapatılmasına karar verildi.

Bunun yanında, yayımlanan KHK ile 5 derneğin açılmasına izin verildiği belirtildi. Kararnamede, yurtdışında burslu okuyan 59 öğrencinin ise ilişiğinin kesildiği bildirildi.

GÖREVE İADELER

Yayımlanan son KHK’larda çeşitli kurumlarda bazı göreve iade kararlarının alındığı da öğrenildi. Buna göre, Adalet Bakanlığı’na 15, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 4, İller Bankası’na 1, Ekonomi Bakanlığı’na 3, Enerji Bakanlığı’na 42, Gıda Tarım ve Hayvanlık Bakanlığı’na 34, Milli Eğitim Bakanlığı’na 11, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na 23 ve Sağlık Bakanlığı’na 51 kişinin iadesine karar verildi.