Bodrum'da yakalanıp, tekrar Marmaris'teki kaçtığı yüzer havuza götürüldü

MUĞLA"nın Marmaris İlçesi"ne bağlı Karacasöğüt Mevkii"ndeki tedavi gördüğü kafesten 12 gün önce kaçan ve bir hafta önce Gökova"ya gelen Akdeniz foku Badem, Çökertme Sahilinde uyuduğu iskeleden alınıp geri götürüldü. Fok Badem'in tedavi ve rehabilitasyonunu üstlenen işadamı Mustafa Koç, Karacasöğüt'te deniz memelileriyle ilgili rehabilitasyon merkezi kurmak istediklerini, bunun için Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan cevap beklediklerini söyledi.

Gökova Körfezi"ndeki Milas"ın Ören Beldesi sahilinde, tatilcilerin yoğun ilgisi ve tacizlerinin ardından fok Badem, Çökertme Koyu"na geçti. Çökertme Sahili"ndeki iskelede uyuyan sevimli fok, dün akşam saatlerinde Sualtı Araştırmalar Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) Üyesi Zafer Kızılkaya ve beraberindeki üç kişi tarafından yakalanıp özel bir kafese konularak yeniden Marmaris Karacasögüt"deki kaçtığı yüzer havuza götürüldü. 200 kiloya ulaşan ve gelecek kasım ayında 3 yaşına girecek olan fok Badem"in yeniden kaçmaması için sıkı önlemler alınacağı ifade edildi. SAD-AFAG üyesi Zafer Kızılkaya, “Tüm uyarılarımıza rağmen insanların Badem"e zarar vermesini, rahatsız edilmesini engelleyemiyoruz. Birçok insan belki sevgi nedeniyle Badem"e ilgi gösteriyor. Ancak bunu doğal ortama alışmaya çalışan Badem"in anlaması mümkün değil. Rahatsız edildiğinde saldırgan olabiliyor. Badem"in insancıl sevecen tavırlarını maalesef insanlar yanlış yorumluyor. İnsanların Badem"i gördükleri yerde rahat bırakmalarını ve doğal davranmalarını istiyoruz. Ancak maalesef iyi niyetli de olsa birçok insan Badem"e zarar vermeye başladı, o nedenle yeniden eski yerine götürüp korumaya aldık. Kaçmaması için önlemler artırılacak” dedi.


KASIM AYINA KADAR KAFESTE KALACAK
Badem"i saatler süren operasyonla yakalayıp özel kafese koyduklarını anlatan SAD-AFAG üyesi Ozan Veryeri de “Badem 16 Ağustos'da kafesinden kaçtı. Bir hafta boyunca Badem'in nerelere gittiğini tespit ettik. Dün Gökova Köfezi'ndeki Mazı Koyu"na gittiğini saptadık. Saat 10.00 civarında acil olarak bölgeye gittik. Badem sahilde ve insanlarla oynuyordu. Yakalamak için büyük uğraş verdik ama bazı şeyleri çok önce hisseden bir hayvan olduğu için bize yanaşmadı. Uyumasını bekledik. Bir tekneye çıktı uyurken ağ ile yakalamaya çalıştık ama yine başarılı olamadık. Çünkü çevredeki insanların yarattığı kalabalık sessiz ortamının bozulmasına neden oldu, Badem de kaçtı. Gittiği yönü saptayıp bu kez Çökertme tarafına yöneldik. Orada saatler süren çalışmanın ardından ağ sistemiyle Badem"i bir botun üzerinde uyurken yakaladık. Badem"i tam olarak ergenlik yaşına, yani gelecek kasım ayına kadar Karacasöğüt"teki kafesinde tutmak zorundayız. Ergenliğe ulaştıktan sonra da çiftleşmesi için doğal yaşama salınacak” diye konuştu.


REHABİLİTASYON MERKEZİ YAPILACAK
Aydın'ın Didim ilçesinde 5 Aralık 2006 tarihinde yavruyken bitkin ve yaralı bulunan Fok Badem'ın Foça'da rehabilite edilmesine sponsor olan, bu nedenle "Badem'in manevi babası" diye anılan işadamı Mustafa Koç da gelişmeleri yakından izliyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, SAD-AFAG yetkilileri aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Badem'le ilgili gelişmeleri kaygıyla izliyorum. Şu andaki en büyük korkum insanlara ve dolayısıyla da Badem'e bir zarar gelmesi. Kasım ayında üç yaşına basacak olan Badem artık erişkin olacak ve önümüzdeki yılın başlarında da çiftleşme duygusu gelişecek. Bu sayede de insanlardan ister istemez uzaklaşarak kendine eş arayacak. Başta Badem olmak üzere Karacasöğüt'te halen badem için hazırlanan havuzun bulunduğu yerde, tüm deniz memelileriyle ilgili bir rehabilitasyon merkezinin kurulması için Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvuruldu. Henüz bir cevap çıkmadı. Bir an önce müspet bir cevap çıkmasını bekliyoruz. Bu sayede Badem'in kaçamayacağı tarzda bir büyük kafes yaptırmak mümkün olacak. Hem Badem kurtulacak ve hem de araştırma merkezinde bilimsel çalışmalar yapılabilecek” dedi./ DHA