Milletvekilleri ile görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğine sıcak bakmadığını söyledi.

AK Parti'de şimdi, yerel seçim takvimi ile Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davasına ilişkin vereceği kararın zamanlaması üzerinde duruluyor.

Olasılıklar üzerine formüller geliştirilirken, parti kurmaylarına göre 'AKP kapatılırsa her yol seçime çıkıyor.'

Başbakan Erdoğan, milletvekilleriyle görüşmelerinde A, B, C planlarından söz etti. Çoklu planın nedeni yerel seçim takvimi ve Anayasa Mahkemesi'nin davayı ne zaman sonuçlandıracağına ilişkin kritik eşik.

Karar aralık ayına kalırsa...

2009 Mart ayındaki yerel seçimlere ilişkin takvim 110 gün önceden, yani Aralık 2008'de başlıyor. Seçim takvimi başladıktan sonra kurulacak partiler seçime giremiyor.

Bu yüzden kapatma karanının aralık ayına sarkması olasılığına karşı AKP'de önceden "yedek parti" kurulması formülü üzerinde duruluyor. Çünkü Meclis'te 20 milletvekili ile grubu bulunan partilerin seçime girmesinin önünde engel yok.

AKP seçim takviminden önce yedek parti kurarak yola devam edebilir. Başbakan Erdoğan da, siyasi yasak gelirse seçime bağımsız aday olarak girebilir.

Anayasa Mahkemesi'ndeki kapatma davasının ekim ayında sonuçlanması olasılığına karşı ise "ara seçim" formülü üzerinde duruluyor:

"Bir ilin veya seçim çevresinin, TBMM'de üyesinin kalmaması halinde, boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk pazar günü ara seçim yapılır."

Karar ekimde çıkarsa...

AK Parti'de "Siirt formülü" olarak adlandırılan plana göre, bir ilin tüm milletvekilleri istifa edecek. Ara seçime gidilecek Erdoğan da o ilden bağımsız aday olacak.

Yerel seçime az bir süre kala ara seçim olasılığının gündeme getirmeyi planlayan AKP, doğrudan genel seçime giderek aralık ayında iki seçimi birleştirme formülü üzerinde de duruyor.

AK Parti'li kurmaylara göre, parti kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliği ve referandumdan vazgeçildi. Parti kapatılmazsa aynen yola devam edilecek.

Kapatma kararı çıkarsa planlar uygulamaya konacak. AKP'lilere göre, parti kapatılırsa her şekilde Türkiye seçime gidecek.
CNNTURK