Davutoğlu, Fransa'nın K.Afrika açılımını çok merak ettiğini belirterek, "Ben de talimat verdim. Sarkozy hangi Afrika ülkesine giderse gitsin, kafasını kaldırınca Türk büyükelçiliği ve bayrağını görecek” dedi.

AK Parti'nin Kızılcaham Kampı'nda milletvekille-rine Türkiye'nin son dönemdeki dış politika vizyonu hakkında bilgi veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye için ilk kez “Yeni Osmanlı” nitelemesinde bulundu. Büyük devletlerin Türkiye'nin Afrika'ya açılmasını şaşkınlıkla karşıladığını anlatan Davutoğlu, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin de artık gittiği her ülkede kafasını kaldırınca Türk büyükelçiliği ve bayrağı ile karşılacağını söyledi. AK Partililer haftasonundaki 14. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda moral depoladılar. Başbakan Erdoğan konuşmaları ve birebir temasları dışında 5 bakan da alanlarıyla ilgili sunumlar yaptı. Dışişleri Davutoğlu da bu çerçevede Türkiye'nin son dönemdeki aktif dış politkasıyla ilgili bilgi verdi.

EVET YENİ OSMANLI'YIZ

Davutoğlu sunumunda hem ilk kez Türkiye için “Yeni Osmanlı” nitelemesinde bulundu hem de Sarkozy'e ilginç göndermelerde bulundu: “Osmanlı'dan kalan bir mirasımız var. Yeni Osmanlı diyorlar. Evet, Yeni Osmanlı'yız. Bölgemizdeki ülkelerle ilgilenmek zorundayız. Hatta, Kuzey Afrika'ya açılıyoruz. Büyük devletler şaşkınlıkla takip ediyor. Özellikle Fransa, K.Afrika'ya niçin açıldığımızı araştırıyor. Ben de talimat verdim. Sarkozy hangi Afrika ülkesine giderse gitsin kafasını kaldırdığı yerde Türk büyükelçiliği binasını ve bayrağını görecek. Elçilik binalarını en güzel yerlerden tutun, diye talimat verdim.”

SARKOZY'NİN DERDİ

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesi de Türkiye'nin sağladığını anlatan Davutoğlu, Sarkozy'nin “İsrail ile Hamas arasındaki çatışmayı Fransa sona erdirdi” şeklinde açıklama yaptığını hatırlattı. Davutoğlu, “Bizi AB'ye onun için istemiyorlar. Çünkü sorunları biz çözü-yoruz” diye konuştu.

CLİNTON'A DAİRE TEORİSİ

Davutoğlu milletvekillerine, kendisine “Türkiye bölge sorunları ile neden bu kadar çok ilgileniyor?” diye soran ABD eski Başkanı Clinton'a verdiği cevabı aktardı: “Türkiye'nin etrafından bin kilometrelik bir daire çizerseniz 20 ülke giriyor. ABD'nin etrafına 3 bin kilo-metrelik daire çizerseniz kaç ülke girer? Tabii ki sorunlarla ilgileneceğiz.”

AFGAN VALİ YOL İSTEDİ

Yabancı liderlerin Afganistan'da sadece Kabil'e, kendilerinin ise her tarafa gidebildiklerini belirten Davutoğlu, ziyareti sırasında bir ilin va-lisinin yol, köprü ve sağlık ocağı istediğini söyledi. Davutoğlu, bu sırada yanında bulunan gazeteci Cengiz Çandar'ın, “Bu adam kendini ya Konya valisi zannediyor ya da sizi buranın bir bakanı zannediyor” diyerek tepkisini gösterdiğini dile getirdi. Davutoğlu benzer isteklerle Balkanlar'da da karşılaştığını anlattı.

Tezkere OHAL'i getirirdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kızılcahamam'da milletvekillerine 1 Mart tezkeresinin Meclis'te reddedilmesinin sonuçlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunduğu öğrenildi. Davutoğlu şunları söyledi: “1 Mart tezkeresi eğer geçseydi, Güneydoğu savaş bölgesi içinde olacaktı. Yeniden Olağanüstü Hal (OHAL) gelecekti. Ben ABD askerlerinin Türkiye'de konuşlanmasını istemiyordum. Tezkerenin geçmemesi ise ABD ile ilişkilerimizi bozacaktı. Bizim A ve B planlarımız hazırdı. Bunları uyguladık.”/yeni şafak