Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili Nuri Sorman, her ülkenin kendi üretim ihtiyacını karşılayacak şekilde planlı üretim yapması gerektiğini söyledi.
Sorman, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada yaşanan doğal afetler sebebiyle bazı ülkelerin, tarım ürünleri ihracatlarını durduğunu bildirdi.
Üretmeden gıdayı temin etmenin mümkün olmadığını öne süren Sorman, şöyle konuştu:
''Rusya ve Ukrayna, kuraklık ve yangınlardan dolayı buğday ihracatını durdurdu. Özellikle Hindistan, Pakistan, Arjantin ve Kanada'da yaşanan afetlerden dolayı, dünyadaki pamuk fiyatları hızla yukarıya çıkmaktadır. Bu çıkış devam etmektedir. Dünya stoklarındaki rakamlar hep göstermelik biçimde tutulduğu için, üreticiler devamlı aldatılmaktaydı. Maalesef bu stokların yanlış olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durumda yeni sezona kadar stok miktarı yüzde 13 düşme gösterecektir. Bu güne kadar hiç bir tarım ürününde bu kadar düşüş yaşanmamıştır. Bu açığın kapanması gene bir kaç yıl alacaktır. Çünkü tarımda hiç bir şeyin garantisi yoktur.''
Sorman, tarım sektörünün açık alanda doğal afetlere karşı üretim yapılan bir sektör olduğunu vurgulayarak, ''Tarım sektörü mutlaka desteklenmelidir. Her ülkenin kendi üretim ihtiyacını karşılayacak şekilde planlı üretim yapması gerekir'' dedi.