Sabah Genelkurmay Askeri Savcılığı'ndan, iki saat sonra da Genelkurmay'dan Taraf'ın ortaya çıkardığı belgeyle ilgili çifte açıklama geldi. Belge henüz ellerine ulaşmadığı için 'Bizimle ilişkisi yok kanaati' beyan eden askeri savcılıktan sonra Genelkurmay, 'En ufak endişemiz yok. Her türlü hukuksal girişime de açığız' dedi

Taraf gazetesinde yayımlanan ve Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan avukat Serdar Öztürk'ün bürosunda ele geçirildiği ileri sürülen, 'AKP ve Gülen'i bitirme' irticayla mücadele eylem planı belgesine, Genelkurmay'dan dün çifte açıklama geldi. İlk açıklamayı sabah saatlerinde Genelkurmay Askeri Savcılığı yaptı. Bu açıklamadan yaklaşık iki saat sonra Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden, 10 maddeden oluşan açıklama geldi. Her iki açıklamada da, Genelkurmay Harekat Dairesi tarafından hazırlandığı ve Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek'in imzasını taşıdığı öne sürülen belgenin, 'Genelkurmay'ın herhangi bir biriminde hazırlanmadığı kanaati' vurgulandı. Ancak, belgenin sahte veya gerçek olduğuna ilişkin son söz için 'kriminal incelemenin beklenmesi gerektiği' ifade edildi. Genelkurmay Başkanlığı bu görüşünü, askeri savcılığın açıklamasına dayandırdı.

MUHALEFETTEN BAŞBAKAN'A DESTEK

BAŞBAKAN'A ÖRTÜLÜ YANIT

Genelkurmay'ın açıklamasında, 'Türk Silahlı Kuvvetleri, daha önce de ifade edildiği üzere, demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayan davranış ve düşüncelere sahip bulunan personelini bünyesinde barındıramaz' denildi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'O belgenin gereğini yapacağız. Gerekirse biz de ilgililerle onlara yönelik davalar açacağız' sözlerine de örtülü yanıt verildi. Açıklamada, Genelkurmay Başkanlığı'nın hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkelerine bağlılığı vurgulanarak, 'Hukuk süreçlerine ilişkin kurumsal olarak en ufak endişemiz yoktur. Haklı gerekçelerle yapılacak her türlü hukuksal girişimlere de açığız' ifadesine yer verildi. Açıklamalar şöyle:

Genelkurmay Askeri Savcılığı:
İstedik ama belge henüz bize ulaşmadı


- SORUŞTURMA SÜRATLE SÜRÜYOR: Taraf gazetesinde 12 Haziran 2009 tarihinde yayımlanan haber üzerine Genelkurmay Başkanlığınca derhal soruşturma emri verilmiş ve aynı gün saat 09.00'da Askeri Savcılığımızca olayla ilgili soruşturmaya başlanılmıştır. Soruşturma olayın bütün yönleriyle aydınlatılması kapsamında belgenin gerçek olup olmadığı, gerçekse kim veya kimlerin emriyle ne zaman nerede ve kim tarafından hazırlandığı, belgenin şüpheliye kim veya kimler tarafından verildiği hususlarını da içerecek şekilde süratle icra edilmektedir.

- NEDEN YAYIN YASAĞI KOYDUK: Bir şüphelinin ofisinde yapılan aramada ele geçirildiği iddia edilen belgenin, milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu güvenliği bakımından önem arz eden bilgiler içerdiğinde kuşku bulunmamaktadır. Bu nedenle Askeri Savcılığımızın talebi üzerine Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesince aynı gün belgenin içeriğiyle ilgili 'yayın yasağı' konulmasına karar verilmiş ve karar tüm basın ve yayın organlarına ulaştırılmıştır. Haberin yayımlandığı gün ve onu takip eden günlerde basın ve yayın organlarında, haberde belirtilen belgenin gerçek olduğu varsayımıyla haberler yapıldığı, yorum ve değerlendirmelerde bulunulduğu görülmüştür. Bu gelişme Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nce alınan yayın yasağı kararının yasal ve haklı gerekçesini göstermektedir.

- GENELKURMAYDA HAZIRLANMADI 'KANAATİ': Askeri Savcılığımızca olayla ilgili yapılan soruşturmada şu ana kadar elde edilen deliller değerlendirildiğinde, ele geçirildiği iddia edilen belgenin Genelkurmay Başkanlığı'nın herhangi bir biriminde hazırlanmadığına ilişkin bir kanaate varılmıştır.

- BELGE GELİNCE İNCELENECEK: Bununla birlikte, üzerinde gerekli ve zorunlu kriminal incelemelerin yapılması amacıyla habere konu belge ele geçirildiği şekliyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan ve ulaştırıldığı şekliyle Taraf gazetesinden istenmiş, ancak belge henüz Askeri Savcılığımıza ulaşmamıştır. En kısa sürede gönderilmesi beklenen belge üzerinde yapılacak kriminal inceleme sonucunda, belgenin sahte veya gerçek olduğuna ilişkin kesin bir kanaate varılmasının mümkün olacağı değerlendirilmektedir.

- TARAF İÇİN SUÇ DUYURUSU: Taraf gazetesindeki haberde İstanbul Başsavcılığınca yürütülmekte olan soruşturmada, bir şüphelinin ofisinde ele geçirildiği belirtilen ve yalnızca soruşturma makamlarında bulunması gereken belgenin, anılan gazeteye ne şekilde ulaştırıldığının ve yayımlanmasının suç oluşturduğu dikkate alındığında, adli yargı makamlarınca sorumlular hakkında gerekli işlemlerin başlatılacağı düşünülmektedir.

Konu yargıya taşınınca bazıları rahatsız oldu
- O PERSONEL BİZDE BARINMAZ: Türk Silahlı Kuvvetleri, hukuk devleti ilkelerine, hukukun üstünlüğüne bağlıdır ve bu konulara ilişkin en ufak bir çekincesi de bulunmamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri, daha önce de ifade edildiği üzere, demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayan davranış ve düşüncelere sahip bulunan personelini bünyesinde barındıramaz.

- İMALAR KABUL EDİLEMEZ: Soruşturma süreci bile beklenmeksizin, iddiaları hemen doğru kabul ederek veya doğru olabileceğini düşünerek, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni hedef alan açık veya ima yoluyla sözlü veya yazılı olarak yapılan yorumlar ve açıklamalar hiçbir şekilde kabul edilemez. Soruşturmada belirli aşamalara ulaşılmadan, hemen açıklamalar yapılmasının beklenmesini de anlamak zordur.

- BELGE DOĞRUYSA TAKİPÇİSİYİZ: Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından bugün (dün) açıklandığı şekilde, soruşturmada şu ana kadar elde edilen delillerden Askeri Savcılık, iddia edilen belgenin Genelkurmay Başkanlığının herhangi bir biriminde hazırlandığına ilişkin bir kanaate ulaşamamıştır. Kriminal inceleme sonucunda, belgenin sahte veya gerçek olduğuna ilişkin, Askeri Savcılık kesin bir kanaate varabilecektir. Belgenin doğruluğu ispat edilirse, sorumluların yasalar çerçevesinde yargı makamları tarafından cezalandırılacağına ilişkin güvencemiz tamdır. Türk Silahlı Kuvvetleri bu konunun en yakın takipçisi olacaktır.

- SAHTEYSE DE PEŞİNİ BIRAKMAYIZ: Eğer belge sahte ise, Türk Silahlı Kuvvetleri, bunun kimler tarafından ve ne amaçla hazırlandığının ortaya çıkarılmasının da sonuna kadar takipçisi olacaktır. Hukuk süreçlerine ilişkin kurumsal olarak, en ufak bir endişemiz yoktur. Haklı gerekçelerle yapılabilecek her türlü hukuksal girişimlere de açığız. Hukuk devleti ilkelerine ve hukukun üstünlüğüne gereken bağlılığı ve hassasiyeti gösteren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, herkes tarafından da aynı bağlılığın ve hassasiyetin gösterilmesini beklemesi, hakkı ve talebidir.

- TAHRİKLERE KAPILMAYIZ: Türk Silahlı Kuvvetleri; ciddi, sağduyulu, görev ve sorumluluklarının bilincinde ve tahriklere kapılmadan görevinin başındadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ARINÇ'A CEVAP
Genelkurmay Başkanlığı'nın, Askeri Savcılığa hemen soruşturma emri vererek, konuyu yargıya taşımasının öneminin ve nedenlerinin pek anlaşılamadığı gözlenmiştir. Bazıları tarafından, konunun yargıya taşınmasının, olayın kabul edildiği şeklinde yorumlanması ise her şeyden önce hukukun temel ilkelerine saygısızlıktır. Aksine bu tutum, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesi ve kurum olarak kendine olan güveninin ve bu konunun en kısa zamanda açıklığa kavuşturulması talebinin bir göstergesidir. Bu davranıştan, bazılarının rahatsız olduğu da ortadadır.

TARAF'TAN YASAĞA İTİRAZ
Askerin görevi değil
TARAF gazetesi yayımladığı 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' belgesine ilişkin Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nce verilen yayın yasağına itiraz etti. Gazete avukatlarından Ergin Cinmen, İstanbul Nöbetçi 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yayın yasağının kaldırılması için dilekçe verdi. Dilekçede 'Söz konusu belge halen Ergenekon soruşturması adı ile anılan soruşturmada kanıt olarak bulunmaktadır. Bu soruşturma İstanbul Başsavcılığı tarafından yürütülmektedir. Karara konu olan eylem, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın ve Mahkemesi'nin görevi dahilinde bir husus değildir' denildi. AKŞAM