Güvenlik güçlerine yapılan başvurulara göre, saatte bir çocuğun evden kaçtığı ya da kaçırıldığı İstanbul'da ilk 24 saatte bulunamayan çocuklar ya tacize uğruyor ya da adli bir olayın mağduru oluyor. Bazı ailelerin 'Nasıl olsa birkaç günde gelir' diyerek resmi kurumlara haber verilmemesi çocukların geleceğini karartıyor.Güvenlik güçlerinin sokaklarda bulduğu yada herhangi bir adli olayın şüphelisi veyamağduru olan çocukların birçoğu hakkında kayıp başvurusunun dahi yapılmamış olması da ayrıca dikkat çekiyor. Üç yıl önceki günlük kayıp başvurusu 10 iken, bugün kayıp başvurusunun 25 olması çocuklar ile ebeveynleri arasındaki problemlere bağlanıyor.

YETERİNCE İLGİLENİLMİYOR

Çocuk Suçlarını Önleme Derneği Başkanı Gülhan Şişman, bir teröristi arayıpbulmak için devletin bütün kademelerini harekete geçirirken, kayıp çocuklar için aynı hassasiyeti göstermemesini sert bir dille eleştirdi. Şişman şunları söyledi: "Kayıp bir çocuğun bize dönüşü her türlü yolla olabilir; uyuşturucu kullanıcısı olabilir, tecavüz mağduru olabilir, terörist olabilir. Bütün adli suçların ana kaynağını kayıp çocuklar oluştururken devlet kayıp çocukların bulunması konusunda yeteri kadar hassas değil.Devletimiz bir teröriste verdiği değeri kayıp bir çocuğa vermiyor, bir teröristi bulmak için sarf ettiği enerjiyi ve kullandığı imkanı kayıp çocuğun bulunması için seferber etmiyor. Örneğin, teröristlerin bulunmasında kurumlar arasında anlık bilgi paylaşımı yapılırken, konu çocuk olunca bu yapılamıyor."

1 HAFTA SÜRÜYOR

Çocukların bulunması için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan (TİB) istenilen telefon sinyali bilgilerinin, polisin eline bir haftada geçtiğini söyleyen Şişman, "İstenilen bilgilerin hâlâ posta yoluyla sağlanıyor olması.

Yeni sistem süreci hızlandırdı

İstanbul polisinin bu yıl "Çocuk Hizmetleri Bilgi Merkezi" isimli bir program geliştirdiği ve tüm çocuk büro amirliklerinin bu programdan yararlanarak kayıp vakalarında hızla sonuca gittikleri öğrenildi. Yeni sistemle kayıpla alakalı fotoğraf, kimlik bilgileri sisteme girilerek bütün çocuk büro amirliklerinin kayıpları anında görmesi sağlanıyor. Yeni sistemde kayıplar kategorize edilerek önem sırasına konuluyor.

Tanımadıkları kapıyı çalmasınlar

Kayseri'de 21 Eylül 2009'da Ramazan Bayramı'nın ikinci günü şeker toplamak için evden çıkan ve cesetlerine yaklaşık üç yıl sonra ulaşılan Dilruba (8) ve Ahmet Tekin (9) kardeşlerin babası Hamza Tekin BUGÜN'e konuştu. Bayram günü böyle bir olay yaşayacaklarının akıllarının ucundan bile geçmeyeceğini belirten acılı baba Hamza Tekin "Aileler çocuklarını özellikle bayramlarda daha sıkı tembihlesin. Tanımadıkları kapılara gitmemeleri gerektiğini söylesin" dedi.