Deniz tutkunlarını ağırlamaya hazırlanan Uluslararası İstanbul Shop&Miles Boat Show"da, bu yıl sadece lüks yatlar değil, değişik bütçelere uygun tekneler de sergilenecek.

Pendik Marintürk"te 20-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuarda, tekni sahibi olmanın "zengin işi" olmadığına dikkat çekilecek. Bu yıl 150 bin metrekarelik alanda yapılacak olan fuara 250 firmanın toplam 600 markasıyla yer alacağını söyleyen NTSR Fuarcılık Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, "fırsat köşesi""nde daha uygun koşullarda teknelerin satışa sunulacağını belirtti.

Tığlıoğlu, “Fuarda ziyaretçilere otomobil, yazlık fiyatına tekne sahibi olmanın mümkün olduğunu göstereceğiz. Herkes denize ayağını soksun istiyoruz” diye konuştu.

Bu yıl 29"uncusu düzenlenen fuardaki teknelerle ilgili bilgi veren Tığlıoğlu, şunları anlattı: “Tekne ve yat tutkunlarına beğendikleri modelleri deniz üstünde görme imkanı olacağı fuarda, bu yıl en pahalı tekne 17 milyon Euro"luk fiyatıyla "Arethusa 154." Fuarda Bavaria Yachts, Numarine, Jeanneau, Beneteau, Fairline, Riva, Chris Craft, Sea Ray, Vicem, Sunseeker gibi firmalar 2011 model tekneleriyle yer alacak. Geçen yıl Cannes Boat Show"da ödül alan Peri Yachts, Türkiye"de ilk kez 99 feetlik "Peri 29" modelini sergileyecek. Biz bu fuarda, yanlış bir mantığı da kırmak istiyoruz, denizle uğraşanlara, teknesi olanlara zengin gözüyle bakıyorlar. Aslında böyle değil.” Bugün Türkiye"de küçük bir otomobilin fiyatın en az 15 bin TL olduğunu söyleyen Tığlıoğlu, 7-10 metrelik, salonu ve mutfağı olan kotraların ikinci el fiyatının ise maksimum 10 bin TL olduğunu belirtti.

Tığlıoğlu, “Ancak insanlar bu konuda çok yanlış bilgilendirilmiş. Yazlıktan daha ucuza tekne var. Türkiye"nin yatçılık konusundaki potansiyeli büyük. 10 bin liraya, haftasonları içinde kalabileceğiniz, boğazda kullanabileceğiniz, adalara gidebileceğiniz, 80 bin liraya yelkenli tekne sahibi olabilirsiniz” dedi.

Türkiye merkez olabilir

TÜRKİYE"nin mega yat sektöründe, ilk 10 ülke arasında yer aldığını, ihracat rakamının geçen yıl 2 milyar dolara yaklaştığını dile getiren Serkan Tığlığoğlu, “Türkiye Akdeniz"in en büyük yatçılık merkezi olabilir. Dünyanın en uzun sahil şeritlerinden birisine sahibiz. Ancak Türkiye"de marina sayısı çok az, 20-25 tane marina var. Fransa"da bu rakam 6 bin. İspanya"da en az 500-600. Yanlışlık var burda ” diye konuştu.

Mert TEMİZKAN / Hürriyet