Filmde, gördüğü kasırga halüsinasyonları nedeniyle ailesini korumaya çalışan Curtis LaForhce'nin hikayesi anlatılıyor.

SİNE-YORUM: RASİH YILMAZ

"Her insanın ölümü kendi kıyametidir" felsefesi, İslam inancına sahip bireyin büyük bir teslimiyet ile yaşamın karmaşasını çözmesine yardımcı olur. Çünkü iman insanın yalnızca dünyada misafir bir varlık olduğunu hissettirir. Bu yüzden olsa gerek psikolojik sorunlar veya intihar olayları iman etmiş toplumlarda daha azdır. İmani yaklaşım insanların sığınık olarak maddesel arayışlara girmesinden ziyade Allah'a teslimiyetini sağlar, yani sonsuz kudret sahibine... Ve siz sonsuz kudret sahibi bir yaratıcıya sığınırsanız dünyevi ve ruhsal birçok sorununuzu çözme noktasında ciddi destekçi ile nefes alıp vermeye devam edersiniz.

KİMİ KORUYACAĞINI SORGULUYOR

2008 yılında Uluslararası Seattle Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü kazanan ve 2008 yılının en iyi filmleri arasında gösterilen "Shotgun Stories" filminin yönetmeni Jeff Nichols da son filmi Sığınak'ta tam da bu noktaya kamerasını çeviriyor. Cannes, Sundance, Toronto, Hollywood gibi birçok festivalden ödülle dönen, Los Angeles Critics ve Independent Spirit gibi önemli ödüller kazanan "Sığınak"ta evli ve bir çocuk babası olan Curtis, kıyameti çağrıştıran bir dizi halüsinasyon görür ve ailesini yaklaşan bir kasırgadan mı, yoksa kendisinden mi koruması gerektiği konusunda kendini sorgulamaya başlar.

KAPIDAKİ FELAKET

Yönetmen Jeff Nichols, "Kaygı, insanın kaybedecek bir şeyleri olmasından doğar..." diyor.
Curtis, kum ocağı firmasında ekip şefi olarak çalışır, eşi Samantha (Jessica Chastain) ise ev hanımıdır, aile bütçesine katkıda bulunmak için arada terzilik yapar. Kızları hastadır ama ameliyatla iyileşme ihtimali vardır ve bunun için de tek şansları Curtis'in çok geniş imkânlar sunan sigortasıdır. Curtis'in dingin hayatı, aniden görmeye başladığı kâbuslarla kısa sürede gerilimli bir hal alır. Korkuyla uyandığı bu rüyalarda hep bir fırtına kopmaktadır ve kızı Hanna'yı kurtarmaya çalışır. Tüm bu ürkütücü halüsinasyonlar, rüyalar nedeniyle fırtınayla gelecek bir kıyametin beklentisi içine girer. Kızının ameliyat masrafları, geçim derdini bir kenara bırakarak, ailesini bu felaketten korumak için tüm birikimini evinin bahçesinde yapacağı sığınağa aktarır. Kocasının garip davranışlarına anlam veremeyen Samantha için ameliyat arifesinde yapılan bu sığınak aile içinde ciddi kırılmalara sebep olacaktır.

TESLİMİYETİN KIYMETİ

Sığınak'ı izlerken insanların yaratılışla birlikte dünya zorunlu aidiyet duygusunun nasıl bir içgüdü meydana getirdiğini anlıyorsunuz. Fakat bu iç güdünün çözümünün, yaratıcının bir imtihan kağıdının satırlarında yer alan çıkmaz sokakların cevaplarında bulunduğunu unuttuğunuz an da Baba Curtis karakterindeki ruh haline bürünüyorsunuz. Bizce yönetmen Nichols da bu sebep sonuç ilişkisinin peşinden gidiyor. Bunu yaparken de abartısız bir gerilimi tercih ederken sorgulamalar yapıyor. Dini ritüelleri kör göze parmak şeklinde sunmaktan kaçınırken insanın çekirdeği aile üzerinden okumalar yapıyor. Başrolü ise babaya veriyor; aynen Hz. Adem'de olduğu gibi.

Sığınak, insanın kendisini sorgulama filmi... Sığınak imani teslimiyetin kıymetini anlatan bir film... Sığınak sonsuz yaratıcıya teslimiyetin kaygı denilen Şeytani dürtüyü resmeden bir film... Ama en önemlisi Sığınak eğer kadere iman noktasında sorunlar yaşıyorsanız sonunuzun felaket olacağını anlatan bir film...

Sığınak

Yönetmen: Jeff Nichols

Oyuncular: Michael Shannon, Jessica Chastain, Tova Stewart, Shea Whingham