ABD"DE en çok izlenen kadın şovmeni Oprah Winfrey ile program yaparak ülkenin en popüler isimlerinden biri haline gelen Türk kalp cerrahı Mehmet Öz, Amerikan televizyonlarında kendi programına başlıyor. Saygın haber ve politika dergisi Time, okurlarının Öz hakkında merak ettiklerini ünlü doktora sordu:

Kalp hastalığı halen dünya çapında en büyük ölüm nedeni. Sizce neden?

Diğer organların tersine kalp her an çalışmak zorunda. İnsanların ölümüne yol açan ise damarların sertleşmesi. Konu kalp olunca B planı seçeneği yok.

Hastalarla yakından ilgilenme becerisini nasıl kazandınız?

İnsanlarla ilgilenmeyi hayatınızdaki kadınlardan öğrenirsiniz. Annem sevgi dolu bir insandı. Doktorlar hastalarına böylesi bir ilgi gösteremiyor. Hastaların gözünün içine bakıp “Senin için buradayım. Her şeyin yolunda gitmesini sağlayacağım” demek gerek.

Hangi tıp teknolojisileri gelecekte başarıya ulaşabilir?

Kişinin genlerine göre tedavi geliştirmek çok önemli. Şu anda verdiğimiz ilaçların yüzde 20"si hastanın ihtiyacı olan türde ya da dozda değil. Kök hücre teknolojisi ise birkaç yıl içinde Parkinson gibi kronik hastalıklara karşı etkili olacak. Bir hücrenin yerine bir başkasını getirerek vücutta gerekli kimyasalın salgılanması sağlanacak.

Günlük beslenme programınız nedir?

Sabah kalkıp 7 dakika yoga yapıyorum. Çok erken olduğu için bu benim için biraz zor oluyor. Fındık fıstığa bayılırım. Her an yiyebilir ve böylelikle hiç aç kalmam.

Doktor olmasaydınız ne olmak isterdiniz?

7 yaşımdayken babamla dondurmacıya gittik. Önümdeki çocuğun babası “Büyüyünce ne olmak istiyorsun” diye sordu. O da “Bilmiyorum” diye cevapladı. Babam “İstediğin her şey olabilirsin ama senden bu cevabı duymak istemiyorum. Her zaman amacın olmalı” dedi. O gün dondurmacıda doktor olmaya karar verdim. Ama lisedeyken futbolcu olmak istiyordum. Gerisini siz düşünün!