Yıllarca süren savaşlarda yer alan ABD’li askerler İntiharı seçiyor

ABD ordusunda günde ortalama bir askerin intihar ettiği belirtilirken bu oranın geçen yıllara göre yüzde 18 oranında arttığı da belirtildi. Pentagon’un yayımladığı yeni istatistiki verilere göre, 2012’nin ilk 155 gününde, ABD ordusunda yaşanan intihar vakalarının sayısı 154’ü bulduğu belirtilirken, yetkililer, 2010 ve 2011’de intiharlarda azalma olmasına karşılık 2012 yılında artış yaşandığını söyledi. Son iki senede azalan intiharlardaki beklenmedik bu artış, ABD’li yetkililer için kötü bir sürpriz oldu. Bu yılki intihar vakası sayısı, Afganistan’da savaşırken ölen ABD askerlerininkinden yüzde 50 daha fazla olurken, bu veriler, son 10 yılın en yüksek ölüm oranına ulaşıldığını gösteriyor.

Savaşa giden bunalıp geliyor

İntiharlara sebep olarak travma sonrası stres, reçeteli ilaçların suistimali ve ekonomik problemler gösterilirken, ABD ordusu mensupları arasında cinsel saldırı, alkol bağımlılığının da artış gösterdiğine dikkat çekiliyor. Savunma Bakanlığı verilerine göre, çatışma bölgesinde bir kereden fazla görev yapan askerlerde intihar eğilimi artığı gözlerinirken, ABD ordusunun on yıldan fazla süredir, Irak ve Afganistan gibi, beklenenden daha uzun süren ve çetin geçen çatışma bölgelerinde varlık göstermesinin askerleri intihara iten ana nedenler olarak belirtilirken, savaşa katılan askerlerin intihar riskinin daha fazla olduğu kaydedildi.

Afganistan ve Irak İntihara götürüyor

Afganistan’daki Amerikan ordusu misyonunun 2014 sonuna kadar tamamlanması planlanırken, ordunun bu yıl verdiği kayıpların yeniden artışa geçmesi yetkilileri rahatsız ediyor. ABD ordusunun on yıldan fazla süredir, Irak ve Afganistan gibi, beklenenden daha uzun süren ve çetin geçen çatışma bölgelerinde varlık göstermesinin askerleri intihara iten ana nedenler olarak belirtiliyor.

NATO’dan sivil ölüm özrü

Afganistan’daki NATO askerlerinin komutanı ABD General John Allen, bu hafta içinde ülkenin doğusunda düzenlenen hava saldırısında 18 sivilin öldürülmesinden dolayı özür diledi. Allen’in açıklamasıyla sivil ölümlere NATO’nun neden olduğu da resmi olarak kabul edilmiş oldu. ABD’li General, NATO saldırısında, kadın, çocuk ve yaşlıların ölmesinden duyduğu üzüntüyü bizzat dile getirmek için yetkililer ve köylülerle görüşmek üzere hava yoluyla bölgeye gitti. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey ise hava saldırısında sivillerin öldüğü haberlerinin soruşturulduğunu açıklamıştı. Afgan yetkililer ve görgü tanıkları, hava saldırısında aralarında bir evdeki kadın ve çocukların da bulunduğu 18 sivilin öldüğünü belirtmişti. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de, saldırının “haklı görülemeyeceğini” söyleyerek, şiddetle kınamıştı.

Senato’da Türkiye tasarısı

ABD Kongresi’nin Senato kanadındaki Dış İlişkiler Komitesi’ne, Kıbrıs konusunda Türkiye’ye sert eleştiriler yöneltilen bir tasarı sunulurken, bağlayıcılığı olmayan tasarıda Kıbrıs Rum kesimi ile İsrail’in enerji alanında işbirliği de övüldü.Ermeni ve Rum lobisinin en büyük destekçilerinden Senatör Robert Menendez tarafından sunulan tasarıda, Türkiye’den, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin adanın tüm toprakları üzerindeki egemenliğini kabul etmesi, saygı göstermesi ve resmen tanıması isteniyor. Tasarıda, Kıbrıs Rum yönetiminin, enerji kaynaklarına yönelik adımlarına tam destek verilirken, bu alanda Rum yönetimi ile İsrail arasındaki işbirliği övülüyor. Tasarıda ayrıca, Türkiye, ‘’adaya yüzbinlerce Kıbrıslı olmayan nüfus yerleştirerek, adayı kolonileştirmekle’’ suçlanıyor. Tasarı, ABD Başkanı Barack Obama’dan da Türkiye’ye ‘’Kıbrıs’ı, işgaline son vermesi” çağrısı da istedi.