Erdoğan “Mesleki eğitimi yüzde 70"e çıkaracağız. Hedef her gence altın bilezik”dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ar-Ge merkezi kuran Türkiye"nin öncü 87 sanayi kuruluşuna belge verdi. Mesleki eğitimin damgasını vurduğu törende Erdoğan işdünyasının da zaman zaman yakındığı bu konuya ağırlık verileceğini söyledi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün"ün de katıldığı törende konuşan Erdoğan, meslek liselerinin şu anda Türkiye"de yüzde 30"lar düzeyinde olduğunu belirterek bunun yetersiz olduğunu ifade etti. Meslek okullarının "altın bilezik" olduğunu ifade eden Erdoğan “Hedefimiz bu oranı yüzde 70"e çıkarmak. Her gencimizin bileğine bir altın bilezik takmak lazım” dedi.

LCD-PLAZMA. TEKNOLOJİSİNİ KAÇIRDIK

Türkiye"deki 39 teknoparkın yeterli olmadğını da belirten Erdoğan “Bu sayının artması lazım. Belki ileride fabrikalarınızı bile projelendirirken hemen içerisine bir tane meslek lisesini koyacaksınız. Biz organize sanayi bölgelerini inşa ederken bunları inşa ettiğimizde o fabrikalara ithal edilecek stajyer öğrencilerle içli dışlı olacak bir yapıyı projelendireceğiz” ifadelerini kullandı. Türkiye"nin tüplü televizyonda Avrupa"nın önde gelen ülkelerinden biri olmasına rağmen aynı başarıyı LCD ve plazmada yakalayamadığını anlatan Erdoğan, “Bütün bunlarla birlikte Ar-Ge çalışmalarına daha fazla eğileceğiz. Bu anlamda daha güçlü olmak zorundayız. Tüplü televizyon üretiminde Avrupa"nın en önde gelen ülkelerinden biriydik. Ancak LCD ve plazma teknolojisine zamanında yatırım yapmadık. Bu alanda eski pozisyonumuzu kaybettik. Bu televizyonları üretiyoruz ancak panelleri dışarıdan satın aldığımız için çok düşük kâr ediyoruz. Oysa daha fazla Ar-Ge çalışması yapılsaydı bugün bu teknolojinin üretiminde de liderler arasında yer alabilirdik. Dededen kalma yöntemlerle taklitle kopyalama yöntemlerle gideceğimiz yer bellidir” dedi.

Koç: Ar-Ge yatırımı 6 kat arttı

Törende Belge alan şirketler adına bir konuşma yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç “Gerçekçi olmamız gerekirse ülkemiz ve şirketlerimiz genel olarak bakıldığında Ar-Ge yarışına sonradan katılan grupta yer almakta. Bu yüzden hızlı yol almak zorundayız ve öyle yapıyoruz. Son yıllarda hükümetimizin bu konudaki desteğinin de etkisiyle ülkemizdeki Ar-Ge yatırımları 2003-2009 yılları arasında yaklaşık 3 katına çıktı. Aynı dönemde özel sektörün yatırımları 6 kat artarak toplamdaki payı yüzde 40"a ulaştı” diye konuştu.

Ar-Ge"ye 3 milyar yatıran 87 şirkete plaket

Erdoğan aralarında Mustafa Koç, Ahmet Nazif Zorlu ve Abdülkadir Konukoğlu"nun da bulunduğu sanayicilere tek tek Ar-Ge merkezi belgesi verdi. Toplantı öncesi verilen bilgiye göre belge alantoplam 87 firma Ar-Ge merkezlerinde toplam 13 bin personel çalıştırır hale geldi. Belge alan işletmelerin 1 yılda yaptığı Ar-Ge harcamaları ise 3 milyar.

star