Epidural anestezinin ya da bilinen adıyla "Ağrısız doğum"un normal doğum sırasında veya sezeryan operasyonunda ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir bölgesel anestezi şekli olduğunu belirten Nysa Doğum Hastanesi hekimlerinden Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ümit Haktanır, doğum sancısı korkusu nedeniyle çocuk sahibi olmaya cesaret edemeyen anne adaylarının artık gönül rahatlığı ile doğum yapabileceklerini belirtti. Anne adaylarının önemli bir kısmının doğum eyleminin vereceği sancılardan doğal olarak korktukları için tıbbın sunduğu olanaklardan yararlanmak istediklerini kaydeden Dr. Haktanır Aydın Nysa hastanesi olarak ağrısız doğum gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Tıbbın gelişmesi ile birlikte birçok anne adayının ağrısız doğum diye adlandırılan bu yöntemi tercih ettiğini kaydeden Aydın Nysa Doğum Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ümit Haktanır “Kadınlar için en heyecanlı ve en ağrılı olay doğumdur. Ancak günümüzde epidural anestezi sayesinde doğum heyecanlı olmaya devam etmekte ama ağrısız olabilmektedir. Epidural anestezi; beldeki iki omur arasından ağrısız bir iğne ile girilerek annenin doğum ağrılarının tamamen kesilmesidir. Bu girişimde hayret edilecek olan şey; doğum kasılmaları devam ettiği halde ağrı duyulmamasıdır. Epidural anestezide,omuriliği saran iki zar arasına çok ince bir boru (katater) takılır. Ve ağrı kesici ilaç bu boru aracılığı ile epidural boşluğa enjekte edilir. Girişimden 12-15 dakika sonra ağrılar tamamen kesilir. Ama doğum olayı devam eder. Epidural anestezinin etkisi iki saat kadardır. Bu süre içinde doğum olmazsa, ağrılar yeniden başlamadan bele takılmış olan ince kataterden bir doz daha ağrı kesici verilir ve ağrılar yeniden dindirilir. Çok nadiren doğum hadisesi uzasa bile ağrı kesici ilaç dozları tekrarlanarak anneye hiç ağrı duyurulmaz. Doğum herhangi bir nedenle gerçekleşmez de sezeryana karar verilirse hiçbir sıkıntı yaşanmadan ameliyata başlanır ve yine anne hiç ağrı duymadan ameliyat olur. Üstelik anne, ameliyat sonrası da ağrı duymaz” dedi.
Artık, ülkemizde bütün dünyada kullanılan ilaçlar ve aletlerin aynısı kullanılarak epidural anestezi yapılmakta olduğunu kaydeden Dr. Haktanır, epidural anestezide kusma ve baş ağrısı olmadığını bugüne kadar da hiçbir yan etki görülmediğini ifade etti.