Tv8"de Ankara Temsilcisi Erkan Tan"ın hazırlayıp sunduğu Erkan Tan ile Başkent"ten programına bugün Adalet eski Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk konuk oldu ve gündemi değerlendirdi.

“Anayasa"ya aykırılık görmüyorum”

Hikmet Sami Türk, yargı reformuyla ilgili olarak: “Söz konusu olan kanun yürürlüğe girdi. Tartışma konusu olan Danıştay"da yargı dairelerinin sayısının artırılması ve bununla birlikte yeni hakim ve savcıların göreve gelmesi. Burada Anayasa"ya aykırılık olduğu pek söylenemez, başka sakıncalar tartışılabilir. Daha önce hazırlanmış kanun tasarıları şimdi alelacele yürürlüğe konmuş. Bazı kanunlar yürürlükten kalkıyor, onların yerine yenileri geliyor. Bu bir hata. Kaygı duyulan konu, Yargıtay ve Danıştay"daki daire ve üye sayılarını artırmak suretiyle kuvvet dengesinin değişmesidir. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu"nun iktidar yanlılarını seçeceği endişesidir.” açıklamalarında bulundu.

“Her 10 generalden 1"i tutuklu”

Türk, Balyoz Davası hakkında: “Balyoz Harekatı olarak adlandırılan dava gerçekten de kapsam ve uygulanış itibariyle balyoz etkisi yaratıyor. Anayasal düzene karşı işlenmiş suç iddiası var. 163 asker tutuklanmış, 30"u general. TSK"da 301 general var. Bu demektir her 10 generalden 1"i tutuklu durumda. Bu sağlıklı değil. Yakında orduyu kumanda edecek komutan kalmayacak. Bunlar dışında tutuklu gazeteciler, rektörler var. Bir kısmının yargılama süreci başladı. Makul sürede yargı önüne çıkılmalı. Bu süre aşılmış durumda. Hukuk Devleti"nin sağladığı en önemli özgürlük, kişi özgürlüğüdür. Ne ölçüde özgürlük var? Zaten Türk ordusunun bu kadar yaygın bir darbe hazırlığı varsa, bitmişiz demektir. Süreç çok ilginç. Davaya bakan mahkemede üye değişikliği oluyor, 2 gün sonra tutuklama kararları veriliyor. Bu, kaygı duyulacak bir gelişmedir.

“ "Besleme" küçültücü bir ifadedir, Başbakan"ın ağzına yakışmadı”

Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, Kıbrıs hakkında: “Dünya hala Kıbrıs Cumhuriyeti"ni tanıyor. Avrupa Birliği"nin KKTC"ye uyguladığı ekonomik ve sosyal ambargo var. Gayrimeşru Devlet muamelesi görüyorlar. Sıkıntılar bundan kaynaklanıyor. Gelir kaynakları, vatandaşın aldığı gelir vergisi ve harçlar. Bunun dışında Türkiye destekliyor. Adanın Türkiye için yalnız stratejik önemi yok, onlar bizim kardeşimiz.” dedi.

Türk, açılan pankartlar için: “Pankartlar çok rahatsız edici. "One minute" olayından sonra, İslam Ülkeleri"nde kazanılan itibardan yararlanmak gerekir. Onların, KKTC"yi tanımasını sağlamak lazım. Olaylara bakarak, "oradakileri besleyelim onlar da bize küfretsinler" demek hoş değil, bu onları Rum tarafına iter. Daha hoşgörülü olmak gerekir. Kendini bilmeyenlerin pankartları açtığını düşünmek gerekir. Besleme, küçültücü bir ifadedir. Bir devlet adamının söylediği sözlere dikkat etmesi gerekir. Bu incitici sözler, Başbakan"ın ağzına yakışmadı, yakışık almadı.” dedi.

“Soner Yalçın, CHP"nin zaferidir diye yazı yazdı, hemen arkasından bu geldi”

Türk: “Cezaevinde bir çok gazeteci var. Şimdi de Soner Yalçın gözaltına alındı. Türkiye"de Mısır ile ilgili tartışma yapıyor. CHP"nin zaferidir diye yazı yazıyor. Hemen arkasından bu geldi. Tabii Ergenekon"la bağlantı iddiası da var. Taraflı yayın yapma suçu diye bir şey söz konusu olamaz. Bir görüş savunulabilir, önemli olan fikir özgürlüğünün olmasıdır. Bir düzende baskı varsa, demokratiklik tartışılır.”

gerçek gündem