Türkiye Kanserle Savaş Vakfı"nın onkoloji kliniği, 15 milyon Euro"luk yatırımla Neolife Onkoloji Merkezi"ne dönüştürüldü. Merkezde tedavinin yanı sıra psikiyatrik destek de verilecek.

Kanser hastalarının yüzde 50"sinde psikiyatrik sorunlar görülüyor. Oysa psikolojik durumun iyiliği, bağışıklık sistemini olumlu yönde etkileyerek hastalıkla başa çıkmaya destek oluyor. Kanser hastaları ve ailelerine özgü destek dalı olan psiko-onkoloji, çoğu zaman hasta yoğunluğu nedeniyle hastanelerde kanser tedavisinin bir parçası olamıyor. Ancak Türkiye"de ilk kez bir kanser merkezinde hasta, teşhisi aldığı andan itibaren psikolojik destek de almaya başlayacak. Bozlu Holding"in Türkiye Kanserle Savaş Vakfı"na ait onkoloji tedavi merkezinin işletmesini üstlenerek 15 milyon Euro yatırım ile açtığı Neolife Onkoloji Merkezi"nde başlanan bu yeni uygulamadan SGK"lı veya yeşil kartlı hastalar da faydalanabilecek. Neolife Psikoonkoloji Uzmanı Elçin Şayan, “Kanser hastaların hayatına sadece fiziksel rahatsızlıklar değil, psikolojik sorunlar da giriyor. Hastaların yüzde 50"sinde psikiyatrik sorunlar görülüyor” dedi.

NEDEN PSİKOONKOLOG?

Sayan, “Kanser, genel tıp içerisinde kriz, uyum bozuklukları ve depresyonun en fazla görüldüğü hastalık grubu. Görülme sıklığına göre psikolojik rahatsızlıklar; hastalığa uyum sorunları, anksiyete (kaygı), depresyon ve organik beyin sendromu uyum bozukluğu, depresyon, organik ruhsal bozukluk ve kişilik bozukluğu şeklinde sıralanabilir. Bu nedenle kanser tedavisinde psikolojik desteği tedavinin bir parçası olarak görmek gerekir. Bu desteği verecek olan kişiler ise psikoonkologlardır” diye konuştu.

HASTA VE YAKININA MORAL

Psikolojik desteğin kanser tedavisinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Elçin Şayan, Neolife Tıp Merkezi"ndeki tedaviyi şöyle açıkladı: İlk tanı anından itibaren destek hizmetlerini sunuyoruz. Bir uzman psikolog, bir doktor psikolog ve bir psikiyatristten oluşan psikoonkoloji ekibi, kabul edilen her hastayla "ilk değerlendirme" dediğimiz görüşmeyi yaparak ihtiyacı belirliyor. Bu ihtiyaca göre, bireysel psikoterapiye, eğitim gruplarına, destek gruplarına veya psikiyatrik desteğe yönlendirilerek tedavi süreci boyunca ve gerekli hallerde takip ediyor. Neolife"a, tedavisini başka bir yerde almakta olan hastalar da katılabilir. Kanser deneyimi yaşamış, tedavisini başarıyla tamamlamış ve bu deneyimi yaşayan diğer hastalara destek olmak isteyen gönüllü katılımcılara da kapımız açık.”

Sistem nasıl çalışıyor

Klinik psikologdan farklı olarak psikoonkolog, sağlık psikolojisi çatısı altında onkoloji eğitimi alan uzmandır. Hastalık psikolojisi, kansere verilen tepkiler, kanser yaşantısı, tedavinin etkileri, kansere eşlik eden psikolojik sıkıntılara, hasta ile yakınlarına müdahale ve destek hizmetlerine odaklanır. Kanser, hasta için olduğu kadar ailesi için de bir kriz durumu verir. Bu krizi başarıyla yönetmek tedaviye ve tedavi sonrası yaşama olumlu katkı sağlar. Hastalığın tipi, evresi, uygulanan tedaviler, kişinin yaşam ve kişilik özellikleri gibi pek çok etkene bağlı olarak etkileri değişir. Bu sebeple, ilk andan itibaren bir psikoonkologla çalışmak kişiye özel tutum ve davranışların, başa çıkma yöntemlerinin belirlenmesi ve uygulanması açısından önemli ve faydalı olabilir.