İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, sağlık çalışanlarının iki günlük iş bırakma eylemiyle ilgili, ''Eğer bu eylemi yapanlar marjinalse 600 bin sağlık çalışanının hepsi marjinal demektir. Bu, herhalde akla uygun bir açıklama değildir'' dedi.

Sağlık çalışanlarının, ''Tam Gün Yasası ve performansa dayalı ücret uygulamasını'' protesto ve ''özlük haklarının korunması'' talebiyle Türkiye genelinde gerçekleştirdiği iki günlük iş bırakma eylemi kapsamında Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merdivenköy Polikliniği bahçesinde açıklama yapan Gören, iki gündür yaptıkları grevle 600 bin sağlık çalışanının sesini duyurmak istediklerini söyledi.

''Bizim kesinlikle halka karşı bir hareketimiz söz konusu değildir. Bu eylem kesinlikle vatandaşımızın mağdur olmasına yol açacak bir eylem değildir'' diyen Gören, eylemin, vatandaşa nitelikli sağlık hizmeti verebilmek için yapıldığını kaydetti.

Gören, performansa dayalı çalışma sistemi içinde, hastaya az zaman ayıracak şekilde çalışmak istemediklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Sözleşmeli çalışmak istemiyoruz. Güvenceli çalışma şartları istiyoruz. Bir ülkede önce sağlık hizmetinin en önemli bölümü, hastalanmadan vatandaşı korumaktır. Bu hizmeti verecek, birinci basamak sağlık alanıdır. Aile hekimliği uygulaması, kesinlikle sağlığı koruma görevini yerine getirememektedir. Güvencesiz bir sözleşmeyle sadece reçete yazan ve ilaç firmalarının ekmeğine yağ süren bir çalışma sistemi içinde aile hekimi arkadaşlarımız çalıştırılmak durumunda kalmaktadır.''

Tek bir kurumda vatandaşa yeterli zaman ayırarak çalışmak istediklerini ama güvenceli bir ücretle, emekliliğe yansıyan bir ücretle çalışmayı talep ettiklerini kaydeden Gören, ''Bu isteklerimiz eğer haksızsa bu iki günlük eylem de haksız demek oluyor ama ne yazık ki bu isteklerimizde haklıyız ve bu haklarımızı alıncaya kadar mücadele edeceğiz'' şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, yaptıkları eylem için ''Marjinal grupların işidir'' dediğini anımsatan Gören, şunları kaydetti:

''Türkiye'de 600 bin sağlık çalışanı var. 600 bin sağlık çalışanı bugün sokaklarda. Bize burada katılamayanlar, aslında idari baskılarla katılamıyorlar. Biliyoruz ki yürekleri yanımızdadır. Bu eylem, ileride vatandaşın sağlık açısından mağdur olmamasını isteyen bir eylemdir. Eğer bu eylemi yapanlar marjinalse 600 bin sağlık çalışanının hepsi marjinal demektir. Bu, herhalde akla uygun bir açıklama değildir. Sağlık Bakanı'nı akla uygun açıklamalar yapmaya ve sağlık sistemindeki ticarileşmeye götüren, hastanın hastalığından para kazanmayı öngören bu sağlık sisteminden vazgeçmek üzere gerekli tedbirleri almaya davet ediyorum.''

Bu arada, bir grup sağlık çalışanı, iki günlük iş bırakma eylemine destek vermeyen hastane yönetimini, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto etti.

Hastanenin poliklinikleri önündeki basın açıklamasında konuşan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi Hüseyin Demirdizen, iki günlük iş bırakma eyleminin, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimi tarafından engellenmeye çalışıldığını öne sürerek, ''Biz yasa dışı bir şey yapmıyoruz. Hastane yönetiminin bu tür eylemleri engelleyeme yönelik idari bir görevi yoktur. Yöneticileri daha anlayışlı olmaya davet ederken bu tutumlarını esefle kınıyoruz'' dedi.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu da yapılan bu eylemin hastanelerin ticarethane olmaması için yapıldığını ifade ederek, ''Bu eylemimiz nitelikli sağlık hizmeti sunmak içindir. Yarışmacı performans hizmeti hiç kimseye yarar getirmez. Hakkımızı almak istiyoruz. Eylemimizi engellemeye çalışan idarecileri kınıyoruz'' görüşünü ifade etti.